Itt a legcsokisabb olasz karácsonyi süti! Kóstoltad már a Panfortét?
Nagyon csokis, nagyon mogyorós, nagyon finom! Ha kipróbálod ezt a receptet, a karácsony sztárja lehetsz, a süteményedből pedig pillanatok alatt egy morzsa sem marad majd. Próbáld ki az olasz csodát, a Panfortét!
A Panforte az itáliai Siena városából származik, és már a középkorból is származnak róla írásos feljegyzések. Fizetőeszközként is használták, ami nem csoda, hiszen tele van olyan finomságokkal, amelyek ebben a korban még valóban aranyat értek. Az olajos magvakkal, mézzel és fűszerekkel teli finomság a bőség jelképe volt. Tedd te is az asztalra karácsonykor!
Darabold fel az aszalt gyümölcsöt aprítógéppel vagy késsel. A kisebb darabokat, mint például az aszalt áfonyát vagy a mazsolát nem kell felaprítanod.
Pirítsd meg a mandulát, a mogyorót és a diót serpenyőben vagy a sütőben. Vigyázz, hogy ne süljenek túl. A mandulát és a diót vágd durvára, a mogyorót hagyd egyben, vagy felezd meg a szemeket.
Melegítsd elő a sütőt 160 Celsius-fokra. Vajazz ki vagy bélelj ki egy tepsit vagy egy tortaformát sütőpapírral.
Keverd össze egy tálban az aszalt gyümölcsöt, a dióféléket, a lisztet, a kakaót, a fahéjat, a borsot és a reszelt gyömbért (gyömbérport).
Egy kis lábasban, melegítés közben keverd össze a vajat vagy kókuszolajat, a csokoládét és a vaníliakivonatot. Várj, míg a csokoládé felolvad, majd tedd félre a keveréket.
Egy másik kisebb lábasban melegítsd fel a mézet vagy a juharszirupot, és keverd hozzá a cukrot, amíg teljesen felolvad. Óvatosan bánj vele, mert a méz könnyen megég!
A forró cukros-mézes szirupot és a csokoládés keveréket öntsd az aszalt gyümölcsös keverékre, és keverd el alaposan. Vigyázz, gyorsnak kell lenned, mert a cukros massza hamar kihűl és megszilárdul!
Öntsd a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy formába, és nyomkodd bele.
Süsd a sütőben addig, amíg meg nem szilárdul. Ez körülbelül 30-35 percet vesz igénybe, Ha túlsütőd, jobban morzsálódik majd, ezért vigyázz, hogy ne süljön meg túlságosan, és ne is égjen meg.
Vedd ki a sütőből, és néhány órán keresztül hagyd hűlni. Ha kihűlt, szórd meg porcukorral és kakaóporral, majd vágd darabokra, és csomagold be, vagy tedd légmentesen zárható dobozba.