Létrehozva: 2020.12.18.

Itt a legcsokisabb olasz karácsonyi süti! Kóstoltad már a Panfortét?

Nagyon csokis, nagyon mogyorós, nagyon finom! Ha kipróbálod ezt a receptet, a karácsony sztárja lehetsz, a süteményedből pedig pillanatok alatt egy morzsa sem marad majd. Próbáld ki az olasz csodát, a Panfortét!

Szerző Horváth Gabi

A Panforte az itáliai Siena városából származik, és már a középkorból is származnak róla írásos feljegyzések. Fizetőeszközként is használták, ami nem csoda, hiszen tele van olyan finomságokkal, amelyek ebben a korban még valóban aranyat értek. Az olajos magvakkal, mézzel és fűszerekkel teli finomság a bőség jelképe volt. Tedd te is az asztalra karácsonykor!

Panforte

Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 2,5 csésze durvára vágott aszalt gyümölcs (áfonya, szilva, meggy, sárgabarack mazsola, stb.)
  • 1,25 bögre mandula megpirítva és durvára vágva
  • 1 mogyoró megpirítva
  • 1 bögre apróra vágott dió
  • ¾ bögre méz vagy juharszirup
  • 2/3 bögre cukor
  • 10 dkg étcsoki apróra vágva
  • 4 teáskanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 kávéskanál reszelt gyömbér vagy gyömbérpor
  • 1 evőkanál vaj vagy kókuszolaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kezeletlen citrom vagy narancs reszelt héja
  • egy csipet őrölt fekete bors
  • porcukor és kakaópor a tálaláshoz
  • Így készítsd el:

  • Darabold fel az aszalt gyümölcsöt aprítógéppel vagy késsel. A kisebb darabokat, mint például az aszalt áfonyát vagy a mazsolát nem kell felaprítanod.
  • Pirítsd meg a mandulát, a mogyorót és a diót serpenyőben vagy a sütőben. Vigyázz, hogy ne süljenek túl. A mandulát és a diót vágd durvára, a mogyorót hagyd egyben, vagy felezd meg a szemeket.
  • Melegítsd elő a sütőt 160 Celsius-fokra. Vajazz ki vagy bélelj ki egy tepsit vagy egy tortaformát sütőpapírral.
  • Keverd össze egy tálban az aszalt gyümölcsöt, a dióféléket, a lisztet, a kakaót, a fahéjat, a borsot és a reszelt gyömbért (gyömbérport).
  • Egy kis lábasban, melegítés közben keverd össze a vajat vagy kókuszolajat, a csokoládét és a vaníliakivonatot. Várj, míg a csokoládé felolvad, majd tedd félre a keveréket.
  • Egy másik kisebb lábasban melegítsd fel a mézet vagy a juharszirupot, és keverd hozzá a cukrot, amíg teljesen felolvad. Óvatosan bánj vele, mert a méz könnyen megég!
  • A forró cukros-mézes szirupot és a csokoládés keveréket öntsd az aszalt gyümölcsös keverékre, és keverd el alaposan. Vigyázz, gyorsnak kell lenned, mert a cukros massza hamar kihűl és megszilárdul!
  • Öntsd a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy formába, és nyomkodd bele.
  • Süsd a sütőben addig, amíg meg nem szilárdul. Ez körülbelül 30-35 percet vesz igénybe, Ha túlsütőd, jobban morzsálódik majd, ezért vigyázz, hogy ne süljön meg túlságosan, és ne is égjen meg.
  • Vedd ki a sütőből, és néhány órán keresztül hagyd hűlni. Ha kihűlt, szórd meg porcukorral és kakaóporral, majd vágd darabokra, és csomagold be, vagy tedd légmentesen zárható dobozba.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek