Nagyon csokis, nagyon mogyorós, nagyon finom! Ha kipróbálod ezt a receptet, a karácsony sztárja lehetsz, a süteményedből pedig pillanatok alatt egy morzsa sem marad majd. Próbáld ki az olasz csodát, a Panfortét!
A Panforte az itáliai Siena városából származik, és már a középkorból is származnak róla írásos feljegyzések. Fizetőeszközként is használták, ami nem csoda, hiszen tele van olyan finomságokkal, amelyek ebben a korban még valóban aranyat értek. Az olajos magvakkal, mézzel és fűszerekkel teli finomság a bőség jelképe volt. Tedd te is az asztalra karácsonykor!
Darabold fel az aszalt gyümölcsöt aprítógéppel vagy késsel. A kisebb darabokat, mint például az aszalt áfonyát vagy a mazsolát nem kell felaprítanod.
Pirítsd meg a mandulát, a mogyorót és a diót serpenyőben vagy a sütőben. Vigyázz, hogy ne süljenek túl. A mandulát és a diót vágd durvára, a mogyorót hagyd egyben, vagy felezd meg a szemeket.
Melegítsd elő a sütőt 160 Celsius-fokra. Vajazz ki vagy bélelj ki egy tepsit vagy egy tortaformát sütőpapírral.
Keverd össze egy tálban az aszalt gyümölcsöt, a dióféléket, a lisztet, a kakaót, a fahéjat, a borsot és a reszelt gyömbért (gyömbérport).
Egy kis lábasban, melegítés közben keverd össze a vajat vagy kókuszolajat, a csokoládét és a vaníliakivonatot. Várj, míg a csokoládé felolvad, majd tedd félre a keveréket.
Egy másik kisebb lábasban melegítsd fel a mézet vagy a juharszirupot, és keverd hozzá a cukrot, amíg teljesen felolvad. Óvatosan bánj vele, mert a méz könnyen megég!
A forró cukros-mézes szirupot és a csokoládés keveréket öntsd az aszalt gyümölcsös keverékre, és keverd el alaposan. Vigyázz, gyorsnak kell lenned, mert a cukros massza hamar kihűl és megszilárdul!
Öntsd a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy formába, és nyomkodd bele.
Süsd a sütőben addig, amíg meg nem szilárdul. Ez körülbelül 30-35 percet vesz igénybe, Ha túlsütőd, jobban morzsálódik majd, ezért vigyázz, hogy ne süljön meg túlságosan, és ne is égjen meg.
Vedd ki a sütőből, és néhány órán keresztül hagyd hűlni. Ha kihűlt, szórd meg porcukorral és kakaóporral, majd vágd darabokra, és csomagold be, vagy tedd légmentesen zárható dobozba.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.