Létrehozva: 2020.12.18.

Itt a legcsokisabb olasz karácsonyi süti! Kóstoltad már a Panfortét?

Nagyon csokis, nagyon mogyorós, nagyon finom! Ha kipróbálod ezt a receptet, a karácsony sztárja lehetsz, a süteményedből pedig pillanatok alatt egy morzsa sem marad majd. Próbáld ki az olasz csodát, a Panfortét!

Szerző Horváth Gabi

A Panforte az itáliai Siena városából származik, és már a középkorból is származnak róla írásos feljegyzések. Fizetőeszközként is használták, ami nem csoda, hiszen tele van olyan finomságokkal, amelyek ebben a korban még valóban aranyat értek. Az olajos magvakkal, mézzel és fűszerekkel teli finomság a bőség jelképe volt. Tedd te is az asztalra karácsonykor!

Panforte

Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 2,5 csésze durvára vágott aszalt gyümölcs (áfonya, szilva, meggy, sárgabarack mazsola, stb.)
  • 1,25 bögre mandula megpirítva és durvára vágva
  • 1 mogyoró megpirítva
  • 1 bögre apróra vágott dió
  • ¾ bögre méz vagy juharszirup
  • 2/3 bögre cukor
  • 10 dkg étcsoki apróra vágva
  • 4 teáskanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 kávéskanál reszelt gyömbér vagy gyömbérpor
  • 1 evőkanál vaj vagy kókuszolaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kezeletlen citrom vagy narancs reszelt héja
  • egy csipet őrölt fekete bors
  • porcukor és kakaópor a tálaláshoz
  • Így készítsd el:

  • Darabold fel az aszalt gyümölcsöt aprítógéppel vagy késsel. A kisebb darabokat, mint például az aszalt áfonyát vagy a mazsolát nem kell felaprítanod.
  • Pirítsd meg a mandulát, a mogyorót és a diót serpenyőben vagy a sütőben. Vigyázz, hogy ne süljenek túl. A mandulát és a diót vágd durvára, a mogyorót hagyd egyben, vagy felezd meg a szemeket.
  • Melegítsd elő a sütőt 160 Celsius-fokra. Vajazz ki vagy bélelj ki egy tepsit vagy egy tortaformát sütőpapírral.
  • Keverd össze egy tálban az aszalt gyümölcsöt, a dióféléket, a lisztet, a kakaót, a fahéjat, a borsot és a reszelt gyömbért (gyömbérport).
  • Egy kis lábasban, melegítés közben keverd össze a vajat vagy kókuszolajat, a csokoládét és a vaníliakivonatot. Várj, míg a csokoládé felolvad, majd tedd félre a keveréket.
  • Egy másik kisebb lábasban melegítsd fel a mézet vagy a juharszirupot, és keverd hozzá a cukrot, amíg teljesen felolvad. Óvatosan bánj vele, mert a méz könnyen megég!
  • A forró cukros-mézes szirupot és a csokoládés keveréket öntsd az aszalt gyümölcsös keverékre, és keverd el alaposan. Vigyázz, gyorsnak kell lenned, mert a cukros massza hamar kihűl és megszilárdul!
  • Öntsd a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy formába, és nyomkodd bele.
  • Süsd a sütőben addig, amíg meg nem szilárdul. Ez körülbelül 30-35 percet vesz igénybe, Ha túlsütőd, jobban morzsálódik majd, ezért vigyázz, hogy ne süljön meg túlságosan, és ne is égjen meg.
  • Vedd ki a sütőből, és néhány órán keresztül hagyd hűlni. Ha kihűlt, szórd meg porcukorral és kakaóporral, majd vágd darabokra, és csomagold be, vagy tedd légmentesen zárható dobozba.
  • Szerző Horváth Gabi

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Tragikus hír érkezett a kávéról

    origo.hu

    Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

    borsonline.hu

    "Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

    mandiner.hu

    Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    origo.hu

    Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

    lakaskultura.hu

    Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

    ripost.hu

    Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

    ripost.hu

    Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó