RETRO RÁDIÓ

Szuper trükk a rizsfőzéshez: így lesz tökéletes a végeredmény

Rizs 01
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 10. 01. 18:40

Vajon hogyan készül a legfinomabb rizs? Bő vízben? Vagy főzés előtt beáztatva? Mutatjuk a legjobb trükköt!

Vajon jó ötlet bő vízben megfőzni a rizst, majd folyó víz alatt leöblítve leszűrni? Ezzel lemossuk róla a felesleges keményítőt, de egyes ázsiai szakácsok vitatják ezt az eljárást, mások, főleg az indiaiak viszont ezt tartják a legjobb megoldásnak. Sőt, vannak, akik szerint főzés előtt kötelező legalább megmosni, de még inkább beáztatni a rizst.

Fotó: Pixabay.com

Az áztatás hívei szerint ugyanis az előzetesen beáztatott rizsből a szervezet főzés után is hatékonyabban veszi fel a vitaminokat és az ásványi anyagokat, ráadásul így gyorsabban megfő a rizs, sőt, az állaga és az íze is jobb lesz. Az áztatás ugyanis eltávolítja a tápanyagok felszívódását gátló fitinsavat a rizsből – és más gabonákból, illetve hüvelyesekből is. Nem nehéz elképzelni azt sem, hogy az a rizs, amely az áztatás során nedvességet vett fel, könnyebben és egyenletesebben fő puhára.

A rizsnek számos változata van, és mindegyik más főzési eljárással lesz a legjobb: van, amelyiket bő vízben érdemes főzni, másokat csak épp annyiban,. amennyit a rizs a főzés során felszív. A piláf, vagy a spanyol paella készítésekor például az utóbbi módszert alkalmazzák a szakácsok, és főzés közben adják hozzá a többi hozzávalót a rizshez. A hosszú szemű basmati rizs például ezzel a módszerrel lesz a legjobb. A sima, gömbölyű, köretnek való rizs bő vízben megfőzve, majd leszűrve, leöblítve lesz a legfinomabb.

Fotó: Pixabay.com

De meddig kell áztatni a rizst? Először is, érdemes kiválogatni a rizsből a láthatóan rossz, barna szemeket, majd többször is leöblíteni, hogy lemossuk a felesleges keményítőt és az esetleges növényvédőszer-maradványokat. Az áztatásos módszer hívei szerint a barna, a fekete és a vadrizst 6-12 órán át is érdemes áztatni, míg a hántolt barna rizsnek 4-6 óra is elég. A ragacsos thai rizsételekhez egy éjszakára áztasd be a rizst, a basmati, a jázmin és a szusirzsnek viszont elég 15-30 perc áztatás főzés előtt, kivéve, ha a recept más időtartamot ír elő. A gömbölyű szemű rizst, például a rizottóhoz való arborio-t elég párszor átmosni, és a sima, köretnek való rizs sem feltétlenül igényel áztatást (legfeljebb 10-15 percet), alapos mosást viszont igen.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.