tóth gabi
A királyi családot kiszolgáló udvari teamester árulta el az imádni való titkot.
Nem titok, hogy az angolok nagyon szeretik, és délutánonként szertartásosan fogyasztják a teát. A legfinomabb teákat pedig nyilvánvalóan nem más kapja, mint II. Erzsébet angol királynő. A monarchiát 1837 óta a Twinings cég látja el a legjobb minőségű teával – elsőként Viktória királynőnek szolgáltak fel egy csészével a különlegességeikből.
Stephen Twinings, a cég tulajdonosa egy brit lapnak nyilatkozva el is árulta, hogyan kell tökéletesre főzni a fekete teát.
Először is a teáskannát kell előkészíteni. Öblítsd át meleg vízzel, majd öntsd ki belőle az öblítővizet. Ezután töltsd fel a kannát hideg vízzel, és forrald fel benne a vizet. De vigyázz, elég, ha épp csak elkezd forrni, mert ha túlforralod, az a tea aromájának rovására mehet.
A Twinings receptje szerint nyugodtan lehet filteres teát is használni, a minőségi filteres teák nem rosszabbak, mint a szálasak. Vagyis a forró, épp csal felforrt vizet öntsd rá a teafilterre. Ne a színéről ítéld meg a teát, a folyadék ugyanis hamar eléri a megfelelő színt, de az aroma kibontakozásához idő kell. A teamester szerint érdemes legalább négy percig áztatni a teát ahhoz, hogy tökéletes legyen az íze.
Ha tejjel szereted, akkor először a tejet öntsd a csészédbe, és csak ezután töltsd rá a kész teát. Így a tej lehűti a teát, és nem a tea melegíti fel a tejet.
A Twinings cég nem árulhat el részleteket a királyi szolgálatról, így II. Erzsébet teafogyasztási szokásairól sem, hiszen a szerződésük része, hogy titkosan kezelik a bizalmas adatokat. A brit lapok szerint viszont azt suttogják, hogy a királynő a kedvence az Earl Grey tea egy kevés tejjel, cukor nélkül.