Létrehozva: 2020.09.17.

Meddig állnak el a csirkés ételek a hűtőben? Vigyázz, nem addig, mint hinnéd!

A nyers csirkehús az egyik leggyorsabban romló élelmiszer. De mi a helyzet a főtt vagy sült csirkével? Vajon meddig lehet tárolni a hűtőben?

Szerző Horváth Gabi

Kiolvasztottad a csirkehúst, és tudod, hogy már nem fagyaszthatod vissza, így inkább elkészíted? Megmaradt egy nagyobb adag a tegnapi vacsorából? Vajon meddig tárolhatod a hűtőben?

Fotó: Pixabay.com

Amerikai szakértők szerint a csirkés ételek körülbelül 3-4 napig fogyaszthatóak, akár sütve, akár főzve, akár rántva készítetted el a húst. Ezen az időtartamon belül nyugodtan megmelegítheted a maradékot, és feltálalhatod a családnak. Ez persze akkor érvényes, ha betartottad az élelmszerbiztonság hétköznapi szabályait, vagyis alaposan megfőzted, megsütötted az ételt, és az elkészültétől számított két órán belül a hűtőbe kerül. A lehető legrosszabb megoldás félig megfőzni az ételt, majd a hűtőbe tenni azzal, hogy később befejezed a főzést. Ez a biztos recept az ételmérgezéshez.

Figyelj a romlott szagra!

De honnan tudod, hogy a három napos csirke a hűtőben jó-e még? Megmutatjuk, milyen jelekre figyelj oda.

  • A friss sült és főtt csirke fehér vagy barna színű, attól függően, melyik részét készítetted el. Ha viszont szürkés vagy zöldes foltok jelennek meg benne, akkor inkább dobd ki.
  • Szagold meg az ételt: ha nem olyan az illata, mint akkor, amikor a hűtőbe került, baj van, inkább landoljon a kukában.
  • Ha a főtt vagy sült csirke felülete nyálkássá válik, szintén dobd ki, ne kockáztass.
  • Fotó: Pixabay.com

    Így fagyaszd le!

    Mi van, ha több csirkét készítettél el, mint amennyit 3-4 nap alatt elfogyaszt a család? Fagyaszd le! A fagyasztóban akár 4 hónapig is megőrzi a frissességét – persze minél hamarabb lefagyasztod, annál jobb.

    Ha sült vagy rántott csirkét készítettél, a friss darabokat tedd egymás mellé egy lapos tányérra vagy tálra, és tedd a hűtőbe egy jó órára, amíg alaposan kihűlnek. Az egész grill csirkét hűtés előtt vágd darabokra. Ez után csomagold be őket műanyag fóliába, hogy ne száradjanak ki és veszítsék el az ízüket. Végül tedd az egészet egy lezárható műanyag zacskóba vagy dobozra, írd rá a dátumot a csomagra, és lehetőleg a hűtő hátuljában tárold, ahol állandó a hőmérséklet.

    Szerző Horváth Gabi

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

    origo.hu

    20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

    borsonline.hu

    Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

    hirtv.hu

    Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

    ripost.hu

    Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

    hirtv.hu

    Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

    origo.hu

    Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

    mindmegette.hu

    Kokaint találtak a népszerű diszkontlánc üzleteiben, gépfegyveres rendőrök szálltak ki a helyszínre

    ripost.hu

    Sztárok bulizás közben - Galéria

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk