kulcsár edina
Magyarországon még gyerekcipőben jár a barbecue, pedig kár lenne kihagyni a zaftos, ízletes húsokat. Nagy Tibor kistermelő küldetésének érzi, hogy minél többen megismerjék a különleges ízvilágot – ezt pikáns, díjnyertes szószaival igyekszik elérni. Nem is kevés sikerrel!
Valódi barbecue-szósz birodalmat épített fel Nagy Tibor és családja: az első kapavágástól a szárazdunsztolásig mindent hárman csinálnak, amikor a Smoking Guns Barbecue szószokat készítik. 2017-ben egy amerikai versenyen ötödik helyezést értek el, és azóta szószaikból rendeltek már Dubai-ba, Ausztráliába és Szingapúrba is. De a cél mégiscsak a magyar közönség meghódítása!
Magyar szószba magyar paprika!
„Négy évet éltünk Amerikában, akkor ismerkedtünk meg a barbecue rejtelmeivel„ – meséli Tibor. – ”A szósz készítésének ötlete az autóban utazva jutott eszembe, és rögtön hívtam is a feleségemet: Mindenki chilit készít, de mi próbálkozzunk barbecue szósszal!” A 2015-ös kezdetek óta jócskán bővült a kínálatuk, de egy dolog nem változott: minden zöldséget maguk termelnek meg. Ráadásul chili helyett a hot spice szószokhoz hegyes erős paprikát használnak. „Nem az a lényeg, hogy brutálisan erős legyen, mi ízeket szeretnénk készíteni” – teszi hozzá Tibor. Nos, az biztos, hogy ízekben itt nincs hiány.
Tomboló ízekre vadásznak a nők és a férfiak
Míg a chiliszósz a férfiak világa, a barbecue univerzumban mindkét nem talál a fogára valót; bár az is igaz, hogy sokszor a nők ajándékba veszik a párjuknak a szószokat. „Ahogy mondani szoktuk: ezzel nem lehet hibázni” – fűzi hozzá Tibor. Az viszont általában elmondható, hogy a nők az édesebb ízeket keresik: feketeáfonya és fahéj, szilva, barack, eper, menta, a férfiak pedig a karakteresebb szószokra vadásznak. Ilyen a vörösboros-cseresznyés vagy az érlelt kecskesajt-vodkás. Utóbbiak egyébként kimondottan a magyar ízléshez és konyhához vannak szabva. „Amikor kapunk jó minőségű tokaji aszút, akkor aszús szószunk is van.” Már elképzelni is íncsiklandozó, milyen lehet ezekkel az ízekkel egy jó szaftos marhaszegy, de ez csak a jéghegy csúcsa: a barbecue szószoknak főzésnél is hasznát lehet venni.
Egy kis turbó a konyhában
Tibor és családja rendszeresen mutat ötleteket a szószok szerelmeseinek: egy jó bográcsozáshoz, pizzakészítéshez, sültekhez is létezik épp oda passzoló ízkombináció. „Mi nagyon szeretjük a szószokat hamburgerhez is, zseniális lesz tőle a szendvics. De rengeteg ötlet van még a tarsolyukban, például tervezzük, hogy készítünk egy szakácskönyvet is.„ – mondja Tibor, aki szeretné motiválni az embereket, hisz szerinte még rengeteg kiaknázatlan lehetőség van még a grillrácson sütögetésben...
Küldjük meg a húst egy kis pálinkával! „A BBQ szószokkal az is zseniálisat tud alkotni, aki egyébként nem jártas a konyhában” – állítja Nagy Tibor. Férfiak körében igen népszerű ez az egyszerű recept: A húsokat sütés előtt kenjük be egy kávéskanál szósszal, majd serpenyőben hirtelen süssük ki. A másik sláger a tepsiben készült sült: a húsokat pácoljuk be a szósszal, majd fektessük tepsibe, szeleteljünk rá hagymát és egy kis szalonnát. Alá mehet egy kupica pálinka vagy whisky, takarjuk le fóliával és mehet a tepsi a 150 fokra előmelegített sütőbe. Jó másfél-két óra múlva vegyük le a fóliát, süssük így tovább a húst. Amikor megpirult, kész is az isteni sült! A végeredmény egy szaftos, omlós, és különleges ízű pecsenye.