Létrehozva: 2020.05.07.

Végre eljöhet a grillpartik ideje!

Végre lassan jönnek az enyhe esték: kitört a grillszezon! Végre a férfiember is megmutathatja, mennyire jól bánik a húsokkal, pácokkal, fűszerekkel!

A grillezésnek nemcsak hangulata, de a legtöbb családban rituáléja is van. Ilyenkor a férfi a főnök, ő vezényel és alkot – az asszonynép legföljebb asszisztál a háttérben. És miközben a faszénparázson sercennek, pirulnak a flekkenek, tarják és kolbászkák, a férfi feladata az is, hogy nagy dumájával megteremtse az alaphangulatot, ami nyilván könnyen megy, ha közben egy-két hideg sör is lecsúszik. S hogy mi lehet a tökéletes grillezés titka? Mutatjuk!

  • Megfelelő grill
  • Több variáció is van már, bőven lehet miből választani. Gazdaságos és könnyű a gázgrill, főleg ha csak néha kell használni. De az igazán menő persze a faszenes. Ez adja meg azt a füstös és hatásos élményt, ami ennek a műfajnak a lényege.

  • Parázson az igazi
  • Sütés előtt 30-40 perccel a legjobb begyújtani a szenet. Így a sütéskor már csak parázslik, így tud a hús tökéletesre, porhanyósra sülni úgy, hogy közben nem ég meg. Míg a faszén eljut a parázs állapotig, pont jól el lehet tölteni az időt a kerti széken a jó társaságban.

  • Mit lehet grillezni?
  • Szinte mindent, amit csak az ember megkíván. Kerülhet a rácsra hús (pl. marha, sertés, csirke, bárány), hal, zöldség, sőt akár még gyümölcs is. Csak a fantázia szab határt, így aztán tényleg ki lehet élni a totális kreativitást, és meg lehet lepni mindenkit a szuper végeredménnyel.

  • A pácolás a húsok titka
  • Nem túl nagy macera, mégis nagyon fontos előkészület, a húsok pácolása. Legjobb, ha 1-2 nappal korábban már rájuk kerül a fűszeres, olajos pác, hogy szépen átjárják a rostokat az ízek. Hosszúnak tűnik ez az idő, de megéri! Így lesz igazán nyerő a vacsora! Ez is megspórolható persze, le lehet rövidíteni, de azért grillezés előtt 4-5 órával mindenképp kerüljön a húsra pác.

  • Jöhet a zsír, nem kell félni tőle
  • Bátran választhatók grillezéshez zsírosabb húsok is. Szépen kicsöpög majd belőlük a felesleg, és a sült majd garantáltan nem lesz száraz. Mégis kinek lenne kedve cipőtalpat rágcsálni? Viszont ne legyenek túlságosan vastagok a szeletek. Az 1 cm nagyjából ideális.

  • Óvatosan a forgatással
  • A grillezés igazi királya tudja, hogy nem kell agyonforgatni a húst, hanem hagyja megpirulni mindkét oldalát. És ami ennél is fontosabb: félre a villákkal, nem szabad szurkálni a szeleteket, mert akkor kifolyik az értékes szaft! Egy lapát vagy fogó az ideális célszerszám a húsok helyzetének megváltoztasára.

  • Pác-ügyi gyorstalpaló
  • Sertéshez tökéletes választás a mustár és a fokhagyma kombó, a Worcester-szósz vagy a barbecue. Chilivel is érdemes kísérletezni, mert nagyon nyerő tud lenni a végeredmény! A marha akkor is isteni, ha főleg csak bors és só kerül rá, de a vöröshagyma és a fokhagyma is igazán megdobja. Bárány grillezéséhez a kakukkfű, a rozmaring is szuper, mehet rá 1-2 deci vörösbor is, a fokhagyma pedig szinte kötelező. Ha pedig a hal lesz a grill befutója, akkor az olívaolaj mellett a citromot kell bevetni, a csirkénél pedig szinte kötelező elem a fokhagyma és az illatos zöldfűszer.

     

    Néhány jó tanács még... Ha gyakori sütögetésre készülünk, érdemes beruházni a téglából vagy betonból készült kerti grillre. Ezek többnyire többfunkciósak: nyárson, rostélyon és rácson is süthetünk velük. Bármilyen típusú grillsütőt is választunk, fogadjunk meg néhány jó tanácsot. Mindegyik típusú sütőnél érvényes, hogy a készülék stabilan álljon, tehát olyan felületre kerüljön, ahol nem billeg. A közvetlen közelben semmiképpen se legyen gyúlékony anyag, s ne okvetlenül a legsűrűbb bokrok, fák szomszédságában akarjunk grillezni. Elővigyázatosságból „lőtávolságban” tarthatunk egy vödör vizet, ha bármi történne, rögtön el tudjuk hárítani a bajt. Ha a faszenes grillezés mellett döntünk, akkor ajánlott a faszenet – mely praktikus kiszerelésben minden benzinkútnál kapható – a sütés előtt 30-45 perccel előtt begyújtani. Alapszabály, hogy csak akkor kezdjünk el sütni, ha a szén már parázslik és nem lángol. A grillezésre kész parázs izzóan vörös és felületét vékony, szürke hamu borítja. Láng fölött az étel külseje csak megég és belül nyers marad. Ha túl forrónak véljük a parazsat, akkor egy piszkafa segítségével mozgassuk meg, toljuk szét. Ha pont az ellenkezőjét észleljük, a parázs hőfoka alacsony, akkor viszont kotorjuk össze.  

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

    origo.hu

    Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

    mindmegette.hu

    Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

    vg.hu

    Magyarországi bankot „zsákolt” a BYD

    life.hu

    Napi horoszkóp 2024. április 24.: ennek a csillagjegynek lezárul egy szakasz az életében

    vg.hu

    Romániai gigagyárba toboroznak munkaerőt Magyarországról, rendkívül magas fizetéssel

    origo.hu

    Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

    astronet.hu

    Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

    ripost.hu

    Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról

    ripost.hu

    „Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    ÉLETMÓDI

    Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

    ÉLETMÓDI

    Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

    ÉLETMÓDI

    Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

    ÉLETMÓDI

    Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

    ÉLETMÓDI

    360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

    ÉLETMÓDI

    Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

    ÉLETMÓDI

    Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

    ÉLETMÓDI

    Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!