RETRO RÁDIÓ

Nem akarsz meghízni? Így főzd be a lekvárt!

Létrehozva2020. 05. 17. 06:42

Évtizedekig éltünk abban a tévhitben, hogy lekvárokat, kompótokat eltenni csak cukorral lehet. Ettől lesz zselés az állaga, és áll el hónapokig a kamrában! Nos, elárulom, ez nem igaz! Gyere és próbáld ki velem!

A tartósítás titka csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükségem sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre!

Íme, a legfontosabb lépések:

  • Csak ép üvegeket és fém fedőket használj, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Nincs szükség celofánra, az csak ront a helyzeten.
  • Alaposan mosd el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztasd le és távolítsd el a címkéket is. A legjobb, ha mosogatógépben a legmagasabb hőfokon tisztítod meg.
  • Ezután egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzd ki a tetőket és az üvegeket is. Egy nagy csipesszel vegyél ki mindent és tedd tiszta konyharuhára száradni. De ne törölgesd el!
  • Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használj!
  • Csak kis üvegeket tölts meg, mert ennek a lekvárnak, kompótnak csak az a hátránya, hogy nyolc napon belül meg kell enni felnyitás után, hiszen kinyitva már tényleg nem védi semmi az erjedéstől.
  • Ha belemerted a gyümölcsöt, levet az üvegbe szorosan zárd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefele. Esetleg újságpapírba is csomagolhatod, hogy egy éjszaka szárazdunsztba kerüljenek az üvegek.
  • A mennyei lekvár titka A dzsemeket, lekvárokat a hagyományos módon készítsd elő. Ha a krémesebb lekvárokat szereted, turmixold össze a hozzávalókat, ha nem, tegyél a fazékba nagyobb darabokat. Ezután forralj fel mindent folyamatos kevergetés közben, és főzd még 10 percig. Ezután nincs más dolgod, mint azon forrón üvegekbe merni a lekvárt, közben rázogatva, hogy lehetőleg ne maradjon benne levegő. Egészen az üveg pereméig, dugig, és azonnal csavard rá bivalyerősen a fedőt, és állítsd fejre az egészet! Ekkor vákuum keletkezik, a tiszta üvegek mellett ez a tartós siker titka. Nyugodtan hagyhatod fejen állva, míg mindegyikkel végzel, de legalább öt percig.

    Próbálkozhatsz vegyes lekvárokkal is, a meggy, málna, ribizli együtt például fantasztikus.

    TIPP: Ha a zselésebb kocsonyásabb lekvárokat kedveled, vásárolj bioboltban agar-agar zselésítő anyagot, ami egy természetes tengeri algából készült.

    Kompót a legegyszerűbb

    A kompót készítés a legjobb módja annak, hogy üvegbe zárd a gyümölcsök mennyei zamatát. Ehhez nem kell mást tenned, mint a cseresznye, meggy szárát a kiszedni, a barackot, almát, körtét vagy birset meghámozni, magtalanítani és nagyobb gerezdekre vágni. A gyümölcsöket tedd azonnal 5-7 dl-es üvegekbe és eressz rá vizet, úgy, hogy a folyadék ellepje. Ezután egy nagy fazék vízbe állítsd bele egymás mellé az üvegeket, úgy hogy a tető már rajta van, de nem húztad még teljesen rá. A víz pedig nagyjából háromnegyedig érjen az üvegnek. Végül forrald fel együtt az egészet, és ha már a gyümölcslé is és 3-4 perce intenzíven bugyogott, óvatosan egy konyharuhával emeld ki az üvegeket egy konyharuhával. Most szorítsd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefelé pár percre a kompótokat. Ha kihűlt, már mehet is a kamrába.

    Nagyon finom lesz a meggy, cseresznye, őszibarack, alma, körte, birs is.

    Még diétás szörpöd is lehet Valójában a szörp az egyetlen, amibe érdemes édesítőszert tenni, hogy később, amikor vízzel hígítod akkor is kellemes íze legyen. T A kiválasztott gyümölcsöt tisztítás után daráld le, vagy törd egy kicsit össze, hogy a főzési idő rövidebb legyen. Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához keverj 0,7-1 liter vizet és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg édesítőt. Utána lassú tűzőn forrald fel, és forrástól számított 5 perc múlva kezd el a sterilizált üvegekbe tölteni a szörpöt. Végül az üveg eredeti fém (nem műanyag) kupakjával zárj le. Érdemes 5 percig a feje tetejére állítani az üvegeket a vákuum kialakítása érdekében, majd száraz dunsztba helyezni.

    TIPP: Ha felnyitás után úgy érzed, hogy nem elég édes, amit befőztél, tegyél bele nyugodtan egy kis Update édesítőt.

     

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.