tóth gabi
Azt hiszed, hogy a rántotta elronthatatlan? Ez nagy tévedés! Segítünk, hogy ne kövess el hibákat. Vigyázat, ezentúl mindenki nálad akar majd reggelizni!
1. Ne adj hozzá tejet!
Lehetőleg tanyasi tojást használj: ennek a legszebb a sárgája. Ne adj hozzá vizet, tejet vagy tejszínt, mert ezektől a rántotta kiszárad, ahelyett hogy laza lenne. Egy pici tejföllel dúsíthatod, ettől krémes állagú marad.
2. Verd fel jól!
A tálba ütött tojásokat egészen addig verd villával vagy habverővel, amíg a sárgájuk és a fehérjéjük maradéktalanul elkeveredik.
3. Ne hagyd állni az elkevert tojást!
Tedd fel a serpenyőt a tűzre, és csak utána kezdd el verni a tojást, hogy rögtön ráönthesd a már kellően felhevült zsiradékra. Máskülönben állás közben elszállnak a felveréskor a tojásba juttatott légbuborékok és a rántotta elveszíti a lazaságát.
4. Ne siesd el a fűszerezést!
A túl korán hozzáadott sótól és borstól a tojás elkezd vizesedni. Ezért csak felhabosítás után ízesítsd a fűszerekkel.
5. Válassz megfelelő méretű serpenyőt!
Vedd figyelembe, hogy hány tojásból készül a rántotta. Kis adag esetén a nagy serpenyőbe öntött keverék túl vékonyan terül el és gyorsan kiszárad.
6. Állítsd be a sütési hőmérsékletet!
Miután a meleg serpenyőbe öntötted a tojásos keveréket, a közepesnél valamivel alacsonyabb fokozaton hagyd megszilárdulni, hogy szaftos maradjon.
7. Kívülről befelé kevergess!
Mindig a serpenyő széléről a közepe felé haladva dolgozz egy lapos fakanállal vagy műanyag lapáttal, mert a tojás a széleken előbb megszilárdul. Nagyobb darabos rántottához előbb hagyd kissé megdermedni a serpenyőbe öntött keveréket.
8. Tálald meleg tányéron!
A rántotta gyorsan kihűl, és hidegen kevésbé élvezetes. Mikróban egyszerűen fel tudod melegíteni a tányérokat 90 másodperc alatt.