3 éve

A tökéletes sült csirke 7 titka: soha többé nem rontod el

Mindenki azt gondolja, hogy ez a világ legegyszerûbb étele; ám ahhoz, hogy igazán ütõs legyen, alaposan fel kell kötni a gatyát! Egy mesterszakács elárulta a titkos fogásokat, mitõl lesz omlós és ropogós egyszerre.

Szerző Ripost

A ropogós bőrű sültcsirke a legtöbbször nem szokott olyanra sikerülni, mintha egy étteremben rendelted volna – ami nem véletlen, ugyanis a csirkesütést a séfek szinte tudományos szinten űzik. A Huffington Post magazinnak egy profi és díjnyertes mesterszakács árulta el a ropogós csirke titkát.

1. Az alapos pácolással kezdődik minden

Ahhoz, hogy belül omlós és szaftos, kívül ropogós legyen a sült csirke, RJ Cooper mesterszakács szerint legalább 8-10 órát pácolni kell a húst. A legjobb páclé az író, amit érdemes megfűszerezni egy kis zsályával, kakukkfűvel, rozmaringgal és fokhagymával. Az íróban lévő enzimektől lágy és puha lesz a hús. Ha nincs írónk, használhatunk sós vizet is, ahol a vízben 6% só lehet legfeljebb. Érdemes a sütés előtti napon elkezdeni a pácolást, mert nem ez lesz az egyetlen alkalom, amikor pihentetni kell a csirkét.

2. A ropogós bőr titka a liszt

Bizony, ha igazán roppanósra akarjuk a csirkét, akkor nem elég a bőrt megszórni, lisztbe kell keverni a fűszereket. A séf szerint a tökéletes keverékben a liszt mellett van még burgonya- és kukoricakeményítő, rizsliszt, tápióka liszt, fokhagyma- és vöröshagymapor is.

3. Sok időre van szükség, mire a sütőbe kerül

A fűszeres lisztben megfürdetett csirkét további tizenkét órát pihentetni kell, méghozzá azért, hogy a liszt átvegye a hús nedvességét – ez képezi a ropogós bőrt. Hosszúnak tűnik, de a végeredmény miatt megéri.

4. A sütés igencsak trükkös

Nehéz eltalálni az arányokat, ugyanis az olajnak elég forrónak kell lennie ahhoz, hogy megkeményedjen a bőr, de ha picit is forróbb a kelleténél, akkor egy-kettő megég. Az olaj legyen 160 C fokos, és legfeljebb tizennégy percig süssük benne a húst. Így a bőr nem ég meg, miközben a hús belül megpuhul.

5. Nem mindegy, milyen a serpenyő

Az igazán finom sült csirke titka a mély serpenyő, amiben tud úszni az olajban a hús, így minden része egyenlően sül át.

6. A sistergés fontos

A csirkét mindig akkor kell az olajba tenni, amikor az már forró, így lesz ropogós kemény a bőr. Nem kell állítgatni a tűzhelyet közben, egyenletes legyen a hőfok; ha sistereg a hús sülés közben, akkor jó lesz a csirke.

7. Adjunk hozzá egy kis extrát a végén!

A sült csirkére lehet csorgatni egy kis bacon-ből kisütött zsírt, de akár olvasztott vajat is. Olyan extra ízt ad, hogy a vendégek találgatni fognak, vajon mi lehetett az a plusz fűszer, amit hozzáadtunk.

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!