RETRO RÁDIÓ

A tökéletes sült csirke 7 titka: soha többé nem rontod el

A tökéletes sült csirke 7 titka: soha többé nem rontod el
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 07. 02. 20:35

Mindenki azt gondolja, hogy ez a világ legegyszerûbb étele; ám ahhoz, hogy igazán ütõs legyen, alaposan fel kell kötni a gatyát! Egy mesterszakács elárulta a titkos fogásokat, mitõl lesz omlós és ropogós egyszerre.

A ropogós bőrű sültcsirke a legtöbbször nem szokott olyanra sikerülni, mintha egy étteremben rendelted volna – ami nem véletlen, ugyanis a csirkesütést a séfek szinte tudományos szinten űzik. A Huffington Post magazinnak egy profi és díjnyertes mesterszakács árulta el a ropogós csirke titkát.

1. Az alapos pácolással kezdődik minden

Ahhoz, hogy belül omlós és szaftos, kívül ropogós legyen a sült csirke, RJ Cooper mesterszakács szerint legalább 8-10 órát pácolni kell a húst. A legjobb páclé az író, amit érdemes megfűszerezni egy kis zsályával, kakukkfűvel, rozmaringgal és fokhagymával. Az íróban lévő enzimektől lágy és puha lesz a hús. Ha nincs írónk, használhatunk sós vizet is, ahol a vízben 6% só lehet legfeljebb. Érdemes a sütés előtti napon elkezdeni a pácolást, mert nem ez lesz az egyetlen alkalom, amikor pihentetni kell a csirkét.

2. A ropogós bőr titka a liszt

Bizony, ha igazán roppanósra akarjuk a csirkét, akkor nem elég a bőrt megszórni, lisztbe kell keverni a fűszereket. A séf szerint a tökéletes keverékben a liszt mellett van még burgonya- és kukoricakeményítő, rizsliszt, tápióka liszt, fokhagyma- és vöröshagymapor is.

3. Sok időre van szükség, mire a sütőbe kerül

A fűszeres lisztben megfürdetett csirkét további tizenkét órát pihentetni kell, méghozzá azért, hogy a liszt átvegye a hús nedvességét – ez képezi a ropogós bőrt. Hosszúnak tűnik, de a végeredmény miatt megéri.

4. A sütés igencsak trükkös

Nehéz eltalálni az arányokat, ugyanis az olajnak elég forrónak kell lennie ahhoz, hogy megkeményedjen a bőr, de ha picit is forróbb a kelleténél, akkor egy-kettő megég. Az olaj legyen 160 C fokos, és legfeljebb tizennégy percig süssük benne a húst. Így a bőr nem ég meg, miközben a hús belül megpuhul.

5. Nem mindegy, milyen a serpenyő

Az igazán finom sült csirke titka a mély serpenyő, amiben tud úszni az olajban a hús, így minden része egyenlően sül át.

6. A sistergés fontos

A csirkét mindig akkor kell az olajba tenni, amikor az már forró, így lesz ropogós kemény a bőr. Nem kell állítgatni a tűzhelyet közben, egyenletes legyen a hőfok; ha sistereg a hús sülés közben, akkor jó lesz a csirke.

7. Adjunk hozzá egy kis extrát a végén!

A sült csirkére lehet csorgatni egy kis bacon-ből kisütött zsírt, de akár olvasztott vajat is. Olyan extra ízt ad, hogy a vendégek találgatni fognak, vajon mi lehetett az a plusz fűszer, amit hozzáadtunk.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.