RETRO RÁDIÓ

Ez mindig legyen a hűtődben, mert 10 perc alatt isteni vacsora lesz belőle

Ez mindig legyen a hűtődben, mert 10 perc alatt isteni vacsora lesz belőle
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2019. 04. 11. 21:00

Ki ne lenne idõszûkében az egész napos munka után? Ilyenkor kapóra jön, ha egyszerûen és gyorsan elkészíthetõ ételeket tudunk tálalni, melyet az apró gyerek és felnõtt is imád. A készen vett gnocchi párnácskából pont ilyet varázsolhatsz az asztalra.

Az olaszok kedvence a krumpliból és lisztből készült gnocchi. Szerencsére már kapható nálunk készen is. Pár hozzávalóval pár perc alatt mennyei vacsorát lehet varázsolni belőle. A bátrabbaknak olyan receptet is mutatunk, mely alapján saját maguk állíthatják elő a könnyű kis párnácskákat.

A LEGGYORSABB RECEPT

Hozzávalók:

  • 1 zacskó kész gnocchi
  • vaj
  • 2 gerezd fokhagyma, elszeletelve
  • liszt
  • tejszín
  • gorgonzola sajt
  • só, bors
  • Elkészítés:

  • Főzd meg bő, sós vízben a gnocchit, és szűrd le.
  • Egy kis vajon pirítsd illatozásig a fokhagymát.
  • Szórd meg pici liszttel, önts rá tejszínt.
  • Keverd bele az összetört gorgonzolát. Sózd, borsozd, hozd fel gyöngyözésig.
  • Keverd el benne a gnocchit.
  • TEPSIS GNOCCHI

    Ez már egy sokkal komplettebb recept, de az elkészítés ideje a sütés idejével megnő.

     

    Hozzávalók 5 személyre:

  • 70dkg kész gnocchi
  • 1ek olíva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva vagy apróra vágva
  • ½ fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 700ml Marinara szósz (vagy bazsalikomos paradicsomszósz)
  • ½ csésze zsíros tejszín
  • 1tk olasz fűszerkeverék (opcionális)
  • 1 csésze mozzarella sajt, reszelt
  • ½ csésze bazsalikom levél, eltépve vagy vagdosva
  • Elkészítés:

  • Kapcsold a sütőt 180 Celsius fokra.
  • Főzd meg a gnocchit a csomagoláson ajánlottak szerint. A leszűrt párnácskákat szórd egy 1.8-2 literes tepsibe.
  • Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes  hőmérsékleten, és pirítsd a fokhagymát és hagymát másfél percig.  
  • Öntsd hozzá a marinara szószt, vedd kisebbre a hőt, és melegítsd fel, míg gyöngyözni nem kezd. Ekkor keverd bele a tejszínt és az olasz fűszerkeveréket.
  • Öntsd nyakon vele a tepsiben várakozó gnocchit. Kavard meg, hogy egyenletesen jusson mindenhová. Szórd meg a reszelt sajttal, és told a sütőbe 20 percre.
  • Tálaláshoz hintsd meg a vágott bazsalikom levelekkel. Azonnal fogyasztható.
  • GOMBÁS GNOCCHI DIÓS PESZTÓVAL (6 személyre)

    Hozzávalók a diós pesztóhoz:

  • 1 csésze dió
  • ½ csésze parmezán
  • ¼ csésze olíva olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • só és bors, ízlés szerint
  • Hozzávalók a gnocchihoz:

  • 1ek vaj
  • 500g friss, szeletelt gomba
  • 700g gnocchi
  • 3-4 csésze rukkola (opcionális)
  • friss petrezselyem, bazsalikom vagy más fűszernövény ízlés szerint
  • Elkészítés:

  • Egy serpenyőben pirítsd meg a diót közepesen alacsony hőmérsékleten. Közben rázogasd, kevergesd, hogy ne égjen meg. Ha kész, töltsd egy konyhai robotba. Add hozzá a parmezánt, olívaolajat, fokhagymát, citromlevet, sót, borsot, és keverd a géppel szósz állagúvá. Tedd félre.
  • Forralj vizet egy fazékban, és főzd meg a gnocchit. Akkor kész, ha a víz felszínén lebeg. Szűrd le, tedd félre.
  • Amíg fő a gnocchi, egy nagy serpenyőben, közepes hőmérsékleten forrósítsd fel a vajat. Szórd bele a gombát, és pár percig pirítsd. Ha már barnul, vedd le a tűzről, és tedd félre.
  • Add a gnocchit a gombához. Közepesen forró hőmérsékleten kavard bele a diós keverék felét. Pár perc után óvatosan elegyítve gazdagítsd a friss fűszerekkel.
  • Aki szereti, az a rukkolát most adja hozzá.
  • A maradék diós pesztót hígítsd egy kis vízzel, ízesítheted még sóval. Keverd szósszá, és tálaláskor öntsd a gnocchi tetejére.
  • SAJTOS GNOCCHI

    Ez is egy rendívül egyszerű recept, mégis mindenki kedvence lesz.

    Hozzávalók 4 személyre:

  • 700g gnocchi
  • 3ek sózatlan vaj
  • ½ fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva vagy apróra vágva
  • 3ek finomliszt
  • 2 és ½ csésze zsíros tej
  • 2 csésze cheddar sajt, reszelve
  • só és frissen őrölt bors
  • Elkészítés:

  • Melegítsd a sütőt 190 fokra. Olajozz ki egy 22cm-es tepsit.  
  • Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, és főzd 4-5 percig a gnocchit. Szűrd le, tedd félre.
  • Ugyanabban a nagy, már üres fazékban közepes lángon olvaszd meg a vajat, majd hozzáadva pirítsd üvegesre a vöröshagymát (4-5 perc). Keverd bele a fokhagymát, és további 1 percig pirítsd. Akkor jó, amikor a fokhagyma illatozni nem kezd.
  • Most a lisztet add hozzá. 2-3 percig kevergesd vele. Lassanként öntsd bele a tejet, és jól keverd el. Melegítsd fel gyöngyözésig, és főzd további 2-3 percig, míg be nem sűrűsödik.
  • Belekavarva a sajtot, várd meg, míg el nem olvad. Fűszerezd sóval, borssal, majd add hozzá a gnocchit. Jól keverd el.
  • Töltsd az egészet az előkészített tepsibe, és told 10-15 percre a sütőbe.
  • Tipp

    Ezt az ételt előre is elkészítheted, és a sütés előtt a hűtőben megvárhatja, míg rákerül a sor. A hideg gnocchit 30-40 percig kell sütni a sütőben.

    RICOTTÁS GNOCCHI KEZDÕKNEK

    Méghozzá bátor kezdőknek, akik vállalkoznak rá, hogy maguk készítik a gnocchi párnácskát is.

    Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 csésze ricotta sajt (zsíros tejből készült)
  • 2 tojássárgája
  • 2/3 csésze reszelt parmezán
  • 1tk só
  • ¼ tk fehérbors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • ¾ csésze liszt
  • 6ek vaj
  • 10-15 zsályalevél
  • Elkészítés:

  • Ricottás alap: Egy közepes tálban keverd össze a ricottát a tojássárgákkal, parmezánnal, sóval, borssal, szerecsendióval.
  • Liszt hozzá: Ha már tökéletesen elegyedett, a ricottás keverék közepébe képezz mélyedést, és oda szórd a lisztet. Finoman dolgozd össze. Jól kezelhető tésztát kapsz. Ha szükséges, adhatsz még hozzá lisztet.
  • Formázás: Lisztezett deszkán a tészta egyharmadából hengergess hosszú kígyót. Kb. 12-13mm vastag legyen. Vagdosd 2cm-es darabokra.
  • Főzés: Egy nagy fazékban forralj sós vizet. Főzd a párnácskákat 3-4 percig, addig, míg fel nem jönnek a tetejére. Szűrd le.
  • Sütés: Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsd fel a vajat. Akkor jó, ha már barnulni kezd, és pirított mag illata lesz. Ehhez 6-8 perc kell. Szórd bele a zsályaleveleket és a gnocchit. Keverd össze, és pirítsd 2 percig. Azonnal fogyasztható.
  • GLUTÉNMENTES, KARFIOL-GNOCCHI POMODORO SZÓSSZAL

    Hozzávalók 6 személyre

    Karfiolos gnocchi:

  • 1 fej karfiol, virágaira szedve (kb. 4 csésze)
  • 1 nagy krumpli, hámozva, kockákra vágva
  • 3 és ½ csésze gluténmentes liszt
  • 2/3 csésze reszelt parmezán
  • 1tk kóser só
  • ½ tk frissen őrölt fekete bors
  • 2 nagy tojás, kissé felverve
  • kukoricakeményítő
  • Pomodoro szósz:

  • 2ek extra szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, kockára vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, darált vagy aprított
  • 800g konzerv paradicsompüré
  • kóser só és frissen őrölt fekete bors
  • ½ tk tört pirospaprika pehely
  • 2ek sózatlan vaj
  • 1/3 csésze reszelt parmezán
  • bazsalikom a tálaláshoz
  • Elkészítés

    Karfiolos gnocchi:

  • Karfiol: Tedd a karfiol virágokat egy fazékba, önts rá kb. 5cm-nyi vizet, és főzd puhára. 15-17 perc alatt lesz kész. Szűrd le.
  • Krumpli: Ezalatt egy kis lábasban öntsd le a krumplit annyi hideg vízzel, amennyi elfedi. Főzd puhára gyöngyöző vízben. 10-12 perc lesz, ezután szűrd le.
  • Pép: Amíg még a karfiol és a krumpli is forró, keverd össze péppé. Elegyítsd a liszttel, parmezánnal, sóval, borssal.
  • Tojás: Képezz mélyedést a lisztes tésztában, és ültesd bele a tojásokat. Dolgozd össze tésztává, majd oszd három felé.
  • Kígyók: Hintsd meg kukoricakeményítővel a gyúródeszkát, és minhárom tésztából hengergess 12mm-es kígyókat. Vagdosd 2cm-es darabokra.
  • Pomodoro szósz:

  • Egy nagy serpenyőben hevítsd az olívaolajat közepes hőmérséklet fölé. Pirítsd üvegesre benne a vöröshagymát (kb. 4 perc), majd a fokhagymát is további 1 percig.
  • Keverd bele a paradicsomot, és lassú tűzön hozd fel gyöngyözésig. Ízesítsd sóval, borssal. Add hozzá a pirospaprika pelyhet is, és főzd további 15-20 percig. Ezután kavard bele a vajat és a parmezánt.
  • Gnocchi főzés:

  • Forralj föl egy nagy fazék sós vizet. Főzd meg benne a gnocchit, majd szűrd le.
  • A gnocchit keverd el a szósszal, adagold tányérokra, és szórd meg bazsalikom levelekkel.
  • Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.