Az olaszok kedvence a krumpliból és lisztből készült gnocchi. Szerencsére már kapható nálunk készen is. Pár hozzávalóval pár perc alatt mennyei vacsorát lehet varázsolni belőle. A bátrabbaknak olyan receptet is mutatunk, mely alapján saját maguk állíthatják elő a könnyű kis párnácskákat.
A LEGGYORSABB RECEPT
Hozzávalók:
1 zacskó kész gnocchi
vaj
2 gerezd fokhagyma, elszeletelve
liszt
tejszín
gorgonzola sajt
só, bors
Elkészítés:
Főzd meg bő, sós vízben a gnocchit, és szűrd le.
Egy kis vajon pirítsd illatozásig a fokhagymát.
Szórd meg pici liszttel, önts rá tejszínt.
Keverd bele az összetört gorgonzolát. Sózd, borsozd, hozd fel gyöngyözésig.
Keverd el benne a gnocchit.
TEPSIS GNOCCHI
Ez már egy sokkal komplettebb recept, de az elkészítés ideje a sütés idejével megnő.
Hozzávalók 5 személyre:
70dkg kész gnocchi
1ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma, szétnyomva vagy apróra vágva
½ fej vöröshagyma, apróra vágva
700ml Marinara szósz (vagy bazsalikomos paradicsomszósz)
½ csésze zsíros tejszín
1tk olasz fűszerkeverék (opcionális)
1 csésze mozzarella sajt, reszelt
½ csésze bazsalikom levél, eltépve vagy vagdosva
Elkészítés:
Kapcsold a sütőt 180 Celsius fokra.
Főzd meg a gnocchit a csomagoláson ajánlottak szerint. A leszűrt párnácskákat szórd egy 1.8-2 literes tepsibe.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes hőmérsékleten, és pirítsd a fokhagymát és hagymát másfél percig.
Öntsd hozzá a marinara szószt, vedd kisebbre a hőt, és melegítsd fel, míg gyöngyözni nem kezd. Ekkor keverd bele a tejszínt és az olasz fűszerkeveréket.
Öntsd nyakon vele a tepsiben várakozó gnocchit. Kavard meg, hogy egyenletesen jusson mindenhová. Szórd meg a reszelt sajttal, és told a sütőbe 20 percre.
Tálaláshoz hintsd meg a vágott bazsalikom levelekkel. Azonnal fogyasztható.
GOMBÁS GNOCCHI DIÓS PESZTÓVAL (6 személyre)
Hozzávalók a diós pesztóhoz:
1 csésze dió
½ csésze parmezán
¼ csésze olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
só és bors, ízlés szerint
Hozzávalók a gnocchihoz:
1ek vaj
500g friss, szeletelt gomba
700g gnocchi
3-4 csésze rukkola (opcionális)
friss petrezselyem, bazsalikom vagy más fűszernövény ízlés szerint
Elkészítés:
Egy serpenyőben pirítsd meg a diót közepesen alacsony hőmérsékleten. Közben rázogasd, kevergesd, hogy ne égjen meg. Ha kész, töltsd egy konyhai robotba. Add hozzá a parmezánt, olívaolajat, fokhagymát, citromlevet, sót, borsot, és keverd a géppel szósz állagúvá. Tedd félre.
Forralj vizet egy fazékban, és főzd meg a gnocchit. Akkor kész, ha a víz felszínén lebeg. Szűrd le, tedd félre.
Amíg fő a gnocchi, egy nagy serpenyőben, közepes hőmérsékleten forrósítsd fel a vajat. Szórd bele a gombát, és pár percig pirítsd. Ha már barnul, vedd le a tűzről, és tedd félre.
Add a gnocchit a gombához. Közepesen forró hőmérsékleten kavard bele a diós keverék felét. Pár perc után óvatosan elegyítve gazdagítsd a friss fűszerekkel.
Aki szereti, az a rukkolát most adja hozzá.
A maradék diós pesztót hígítsd egy kis vízzel, ízesítheted még sóval. Keverd szósszá, és tálaláskor öntsd a gnocchi tetejére.
SAJTOS GNOCCHI
Ez is egy rendívül egyszerű recept, mégis mindenki kedvence lesz.
Hozzávalók 4 személyre:
700g gnocchi
3ek sózatlan vaj
½ fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva vagy apróra vágva
3ek finomliszt
2 és ½ csésze zsíros tej
2 csésze cheddar sajt, reszelve
só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
Melegítsd a sütőt 190 fokra. Olajozz ki egy 22cm-es tepsit.
Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, és főzd 4-5 percig a gnocchit. Szűrd le, tedd félre.
Ugyanabban a nagy, már üres fazékban közepes lángon olvaszd meg a vajat, majd hozzáadva pirítsd üvegesre a vöröshagymát (4-5 perc). Keverd bele a fokhagymát, és további 1 percig pirítsd. Akkor jó, amikor a fokhagyma illatozni nem kezd.
Most a lisztet add hozzá. 2-3 percig kevergesd vele. Lassanként öntsd bele a tejet, és jól keverd el. Melegítsd fel gyöngyözésig, és főzd további 2-3 percig, míg be nem sűrűsödik.
Belekavarva a sajtot, várd meg, míg el nem olvad. Fűszerezd sóval, borssal, majd add hozzá a gnocchit. Jól keverd el.
Töltsd az egészet az előkészített tepsibe, és told 10-15 percre a sütőbe.
Tipp
Ezt az ételt előre is elkészítheted, és a sütés előtt a hűtőben megvárhatja, míg rákerül a sor. A hideg gnocchit 30-40 percig kell sütni a sütőben.
RICOTTÁS GNOCCHI KEZDÕKNEK
Méghozzá bátor kezdőknek, akik vállalkoznak rá, hogy maguk készítik a gnocchi párnácskát is.
Hozzávalók 4 személyre:
2 csésze ricotta sajt (zsíros tejből készült)
2 tojássárgája
2/3 csésze reszelt parmezán
1tk só
¼ tk fehérbors
1 csipet őrölt szerecsendió
¾ csésze liszt
6ek vaj
10-15 zsályalevél
Elkészítés:
Ricottás alap: Egy közepes tálban keverd össze a ricottát a tojássárgákkal, parmezánnal, sóval, borssal, szerecsendióval.
Liszt hozzá: Ha már tökéletesen elegyedett, a ricottás keverék közepébe képezz mélyedést, és oda szórd a lisztet. Finoman dolgozd össze. Jól kezelhető tésztát kapsz. Ha szükséges, adhatsz még hozzá lisztet.
Formázás: Lisztezett deszkán a tészta egyharmadából hengergess hosszú kígyót. Kb. 12-13mm vastag legyen. Vagdosd 2cm-es darabokra.
Főzés: Egy nagy fazékban forralj sós vizet. Főzd a párnácskákat 3-4 percig, addig, míg fel nem jönnek a tetejére. Szűrd le.
Sütés: Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsd fel a vajat. Akkor jó, ha már barnulni kezd, és pirított mag illata lesz. Ehhez 6-8 perc kell. Szórd bele a zsályaleveleket és a gnocchit. Keverd össze, és pirítsd 2 percig. Azonnal fogyasztható.
GLUTÉNMENTES, KARFIOL-GNOCCHI POMODORO SZÓSSZAL
Hozzávalók 6 személyre
Karfiolos gnocchi:
1 fej karfiol, virágaira szedve (kb. 4 csésze)
1 nagy krumpli, hámozva, kockákra vágva
3 és ½ csésze gluténmentes liszt
2/3 csésze reszelt parmezán
1tk kóser só
½ tk frissen őrölt fekete bors
2 nagy tojás, kissé felverve
kukoricakeményítő
Pomodoro szósz:
2ek extra szűz olívaolaj
1 vöröshagyma, kockára vágva
3 gerezd fokhagyma, darált vagy aprított
800g konzerv paradicsompüré
kóser só és frissen őrölt fekete bors
½ tk tört pirospaprika pehely
2ek sózatlan vaj
1/3 csésze reszelt parmezán
bazsalikom a tálaláshoz
Elkészítés
Karfiolos gnocchi:
Karfiol: Tedd a karfiol virágokat egy fazékba, önts rá kb. 5cm-nyi vizet, és főzd puhára. 15-17 perc alatt lesz kész. Szűrd le.
Krumpli: Ezalatt egy kis lábasban öntsd le a krumplit annyi hideg vízzel, amennyi elfedi. Főzd puhára gyöngyöző vízben. 10-12 perc lesz, ezután szűrd le.
Pép: Amíg még a karfiol és a krumpli is forró, keverd össze péppé. Elegyítsd a liszttel, parmezánnal, sóval, borssal.
Tojás: Képezz mélyedést a lisztes tésztában, és ültesd bele a tojásokat. Dolgozd össze tésztává, majd oszd három felé.
Kígyók: Hintsd meg kukoricakeményítővel a gyúródeszkát, és minhárom tésztából hengergess 12mm-es kígyókat. Vagdosd 2cm-es darabokra.
Pomodoro szósz:
Egy nagy serpenyőben hevítsd az olívaolajat közepes hőmérséklet fölé. Pirítsd üvegesre benne a vöröshagymát (kb. 4 perc), majd a fokhagymát is további 1 percig.
Keverd bele a paradicsomot, és lassú tűzön hozd fel gyöngyözésig. Ízesítsd sóval, borssal. Add hozzá a pirospaprika pelyhet is, és főzd további 15-20 percig. Ezután kavard bele a vajat és a parmezánt.
Gnocchi főzés:
Forralj föl egy nagy fazék sós vizet. Főzd meg benne a gnocchit, majd szűrd le.
A gnocchit keverd el a szósszal, adagold tányérokra, és szórd meg bazsalikom levelekkel.