kulcsár edina
Ha az ünnepek alatt váratlanul toppannak be a vendégek, érdemes ezt a gyorsan elkészíthetõ finomságot kipróbálni. Laktató, ízletes és biztos, hogy mindenkit lenyûgözünk majd vele.
A levelestészta a konyha egyik legnagyobb aduásza, hiszen számtalan édes és sós finomságot is készíthetünk belőle. Érdemes tehát több csomaggal is beszerezni belőle, így nem érhet minket meglepetés, ha vendégek jönnek, bármikor előkaphatjuk a konyhában. Ugyanilyen alapanyag a tonhalkonzerv és a fagyasztott spenót is. Ha ezekből bespájzolunk, már nagy baj nem lehet. Főtt tojás meg sonka szerencsére ilyenkor minden háztartásban akad. Lássuk, mit lehet ebből 10 perc alatt alkotni.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A spenótot, ha nyers vágjuk apró darabokra, ha fagyasztott, olvasszuk ki. Az összenyomott fokhagymát olívaolajon pirítsuk meg, tegyük hozzá a spenótot és sózzuk, 4 perc után vegyük le a gázról. Várjuk meg, míg kihűl és keverjük hozzá a keményre főzött rizst.
2. Terítsük ki a levelestésztát. A tészta közepén hagyjunk helyet a tölteléknek, és két oldalon vágjuk be nagyjából 45 fokban, párhuzamosan, hogy a tészta behajtható legyen.
3. A tészta közepébe rakjuk bele a spenótot a rizzsel, majd rakjuk rá a tonhalat vagy az apróra vágott sonkát. Ezután helyezzük rá a félbevágott főt tojásokat. Szórjuk a tetejére reszelt mozzarellát.
4. A tésztát hajtogassuk fel, keresztbe, hogy egy hosszúkás kalács vagy cipó formát kapjunk. Kenjük meg a tetejét tojássárgájával.
6. Rakjunk a sütőbe sütőpapírt, szórjuk meg egy kis liszttel. Helyezzük rá a töltött tésztát, esetleg valamilyen maggal meg is hinthetjük a tetejét. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréses fokozaton, süssük meg, míg a tészta szép aranybarna nem lesz. Szeletelve tálaljuk.