tóth gabi
Szinte mindenki csinálja, de ez nem azt jelenti, hogy helyes: egészen más lesz a rizs állaga, ha kihagyod ezt az egy mozdulatot a fõzésbõl. Mutatjuk a trükköt...
Amilyen könnyűnek tűnik a rizsfőzés, annyira könnyű elrontani is: a háziasszonyok sokszor a hajukat tépik, hogy kemény marad, vagy épp ellenkezőleg, összeáll ragacsos masszává.Sokan felemelgetik a fedőt, és ránéznek főzés közben, hogy áll a rizs – és kiderült, hogy ez a legnagyobb hiba, amit egy háziasszony elkövethet.
A tökéletes rizs titka ugyanis, hogy békén kell hagyni, a főzés elejétől egészen a végéig: semmi kukucskálás, kevergetés, sózás. Magyarán: a fedő maradjon a helyén végig. És miért? Nos, a gőz miatt: a jó rizs titka ugyanis az, hogy menyire tudja átjárni a szemeket a gőz. Ha lejár a főzési idő, akkor már szabad benézni a fedő alá, hogy megfelelő-e az állaga; de addig tilos.