kulcsár edina
Legyen az ünnepi készülõdés minél stresszmentesebb. Ebben segítünk pár ügyes fogással, amelyeket tapasztalt háziasszonyok kísérleteztek ki. Akár a tároláshoz, akár a díszítéshez, ki-ki találhat itt jó ötletet.
Már nagyban folynak az előkészületek az év legnagyobb ünnepére. Mindenki lázban ég, hogy csodásabbnál csodásabb konyhai remekekkel kápráztassa el a családját, barátait. Van néhány fortély, amellyel segíteni szeretnénk a készülődésben. Így talán kevésbé lesz stresszes a munka.
Nem kell sok az érzékeny mézesnek, pillanatok alatt odaéghet. Olyan sok értékes hozzávaló került bele, no meg a belefektetett idő és munka is, hogy kár lenne kidobni! Egy éles késsel vágd le vagy kapard le a sötétre égett részt. A maradék még mindig felhasználható. Somlói galuskát, rumos golyót, pudinggal fedett rakott édességet is készíthetsz belőle.
Igyekszel előre dolgozni, hogy mindennel időben elkészülj? Fontos, hogy a sütemények mindvégig frissek maradjanak.
Fémdobozban vagy zárható üvegedényben tárold őket, méghozzá rétegesen: 1-1 sütőpapír és tortillalappal válaszd el a süteményrétegeket. Garantáltan frissen tartja őket.
Ha valami gyorsat, de különlegeset szeretnél készíteni, hívd segítségül a csokoládét. Még a legegyszerűbb linzer vagy keksz is ütős lesz tőle.
Csak mártsd olvasztott fekete csokiba a sütik egyik felét. A másik felét vékonyan becsíkozhatod, vagy üresen is maradhat. A fehér csokimáz is jól mutat, ha vegyesen díszíted vele.
Nem is olyan egyszerű a habzsák kezelése. Egy üres kethupos flakonnal jobban jársz! (A gyorsétkezdékben található fajta a legmegfelelőbb).
Ha nem elégít ki az egyszerű fehér hab, használj icipici ételfestéket is. Keverd jól el, és máris tekereghet kifelé a csinos habszalag.
Ha torta, legyen csipkés! Nem muszáj valódi stencilt vásárolnod, megteszi egy darabka tortacsipke is.
Helyezd a torta fölé, és azon keresztül hintsd meg porcukorral. Fölemelve a papírt, ottmarad a gyönyörű minta, mindenki örömére.