tóth gabi
Nagy pazarlás, ha nem a legnagyobb óvatossággal jársz el a kemény tojások készítésénél. Sok trükk van rá, hogyan úszhatod meg repedés nélkül. Válaszd ki közülük a neked legszimpatikusabbakat.
A tojás ára már annyira felment, ilyenkor húsvét előtt meg különösen nagyon drága, hogy nagy luxus, ha a festéshez szánt tojás megreped.
Jobb, ha most beveted az összes óvintézkedést, úgy minden tojás megfő, és a héja is ép marad.
Erős fénynél nézd át a tojásokat. Csak azokat válaszd ki főzésre, amelyeknek a héja épnek tűnik. A nagyon friss tojás is könnyebben reped. Néhány napos állás után főzd csak meg a tojást.
Főzés előtt néhány órával már vedd ki a hűtőből. Így kisebb lesz a hőmérséklet különbség, emiatt nem reped meg.
Megelőzendő a megrepedést, üss egy apró lyukat a tojások tompa végébe. Ehhez felhasználhatsz egy vastag zsákvarrótűt vagy egy vékony szöget is (aki szereti mindenből a spécit, beszerezhet egy tojáskiszúrót épp ebből a célból). Ez az óvintézkedés arra való, hogy kiegyenlítsd a tojás külseje és belseje közti nyomáskülönbséget.
A megmosott tojásokat óvatosan, egyenként, evőkanállal tedd a vízbe.
A tojásokat hideg vízben, lassú tűzön tedd föl főni. Amint forr, azonnal vedd le a hőmérsékletet, és csak gyöngyöztesd a vizet. Forrás után 8-9 perccel megfő a tojás. Ha 15 percig főzöd, tovább eláll.
A tojás főzővizébe tegyél 1 evőkanál sót. Könnyebben lejön majd a héja. Tartósítja is a tojást.
Egy pár csepp ecetet is önthetsz a főzővízbe. Az ecet zsírtalanítja és fertőtleníti is a tojást. Az ételfesték is jobban befogja.
Sajnos a sós és ecetes tojásfőző lé (kihűlés után) nem használható fel a szobanövények öntözésére.
Főzés után evőkanállal, egyenként emeld ki a vízből a tojásokat. Hideg, folyó vízzel öblítsd le, vagy merd át egy tál hideg vízbe.