kulcsár edina
Fõztél már kocsonyát? Megmutatjuk, hogy nem is olyan ördöngösség.
A kocsonya sok családban a tél kihagyhatatlan fogása és a karácsonyi ünnepi menü része. A jó kocsonyához azonban nemcsak hideg kell. Kezdjük az alapoktól!
Hozzávalók 6 tányér kocsonyához
A kocsonya főzésének 5 titka van:
Legjobb, ha vegyesen összeválogatva kerül a fazékba az alapanyag. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék pedig legyenek rendesen letisztítva. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagéntartalmától zselésedik. Ha nem elegendő a bőrkés részek aránya, nem tud megdermedni a lé.
A hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból és a kocsonya kellően rezgő legyen. Minél lassabban és tovább főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény! A lé ne forrjon, hanem gyöngyözzön. Gombostűfejnyi kis buborékok keletkezzenek a lében.
Legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek mennyisége ízlés dolga.
Ha nem távolítod el, a tálakon is ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz szép.
Tegyél egy kanál levet tányérra, és rakd hidegre pár percre. Ha elkezd kocsonyásodni, akkor merheted tányérokba. Ha nem dermed meg, öntsd vissza az egészet a lábosba és főzd tovább, hogy elfőjön a lé egy része. Gyors megoldásként tehetsz hozzá vízben feloldott zselatinport.
Szűrve merd tányérokba a kocsonyalevet, ízlés szerint tegyél bele húst, zöldséget, és tedd hűvös helyre. Pár óra alatt tökéletesre dermed.
Ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tedd! Előételként feltálalhatod úgy, hogy a széleken késsel kicsit fellazítod és egy tálra borítod. Szép, cikk alakú szeletekre vághatod így.
Ha elkészült a kocsonyád, fogyaszthatod citrommal, ecettel, mustárral, tormával, ecetes hagymával, franciasalátával, majonézzel. Megszórhatod a tetejét pirospaprikával, sóval, borssal.
Ünnepi asztalra, vendégeknek különleges látvány, ha egyedi formájú edénybe mered, majd szervírozáskor, mint a homokozóformát, kifordítod a tányérra.