tóth gabi
Elõfordult már veled, hogy tanácstalanul álltál a hûtõpult elõtt és nem tudtad, melyik húst válaszd? Mutatunk egy egyszerû trükköt, hogyan állapíthatod meg, hogy melyik hús frissebb és melyik kevésbé.
Az előre csomagolt termékeken csak a fogyaszthatóság dátuma van feltüntetve. Az, hogy mikor vágták le az állatot, nem derül ki ebből az információból. Nincs feltüntetve a csomagolás időpontja sem, így nehezen állapítható meg, hogy mennyire friss a nyers hús.
Mivel a legkisebb a zsírtartalma, ezért ez a legromlékonyabb típusú hús. A sertéshúsok a középkategóriába tartoznak, a marhahúsoknál pedig hosszabb eltarthatósággal lehet számolni. A vákuum- vagy védőgázas csomagolású termékeknél az időtartamok kitolódnak.
Ne vedd meg, aminek már a boltban furcsa külleme volt és a csomagolása sérült.
Ha üde, rózsaszínes, akkor még friss. Ha kezd sárgulni, akkor több ideje van a fólia alatt.
Ha bőrös csirkét veszel, akkor viszont szép sárgás, zsíros példányt válassz. Vigyázz azonban ezzel is! Kurkuma vagy speciális táp segítségével utánozhatják a tanyasi baromfit. A trükk azonban gyorsan kiderülhet. Ha a bőr élénk színű ugyan, de az alóla kilátszó hús nem sárgás - gyanakodhatsz.
Nyomd meg az ujjaddal a csomagoláson keresztül. Ha friss, akkor a nyomás hatására egyből visszaugrik, ha már régebben lett levágva, akkor több ideig marad benyomódva.
Nézd meg közelebbről a húsokat. Ha a húsnak kellemetlen szaga van, az a marha esetében nem jelenti azt, hogy nem fogyasztható, a sertésnél azonban friss hússzagot kell érezni, ha jó minőségű árut szeretnénk.