Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2017.08.02.

Ki ne dobd a dinnyehéjat, elképesztő, mi mindent készíthetsz belőle

Minden egyes dinnyével több kiló héj megy a kukába. Pedig nagy kár kidobni, hiszen fantasztikus alapanyag. Mutatunk hozzá néhány egyszerû, finom és egészséges receptet!

Egy méretes görögdinnye elfogyasztása után kész macera megszabadulni a rengeteg helyet foglaló, csöpögő, erjedő dinnyehéjtól. Alig fér a szemetesbe, aztán csak a baj van vele. Jobb ötletünk van! Mutatunk néhány receptet.

 

1. Pácolt pikáns dinnyehéj

Hozzávalók:

  • 1 dinnye héja
  • 3 evőkanál + 1 teáskanál durva só
  • 1 1/2 csésze almaecet
  • 1 1/2 csésze cukor
  • 2 evőkanál pácfűszer
  • Így készítsd:

    1. A görögdinnye héját szabadítsd meg a zöld részétől, majd vágd kisebb szeletekre.

    2. 1 liter vízben 3 evőkanál sóval forrald fel a darabokat és főzd kb. 5 percig, majd öntsd le a vizet. Érdemes hideg vízzel is átmosni.

    3. A pácléhez forrald össze a hozzávalókat, majd rögtön forrón öntsd a héjakra. Friss zöldfűszerekkel és chilivel teheted még izgalmasabbá. Ha kihűlt, tedd egy üvegbe, zárd le és mehet a hűtőbe.

    Kb. 2 hétig áll el!

    Húsok mellé, köretként szervírozhatod!

     

    2. Kandírozott dinnyehéj

    Hozzávalók:

  • 4 csésze görögdinnyehéj
  • 1/4 csésze só
  • Sziruphoz:

  • 1 csésze víz, 2 csésze cukor, 1 citrom
  • + cukor a bevonáshoz
  • Így készítsd:

    1. Hámozd meg a héjat és kockázd fel apró darabokra.

    2. 1 liter vízben forrald 5 percig, majd zárd el alatta a tüzet, tegyed hozzá a sót és hagyd legalább 6 órán keresztül ázni.

     3. Ha kiázott öntsd le róla a vizet és öblítsd le. Friss vízzel, lassú tűzön párold.Amikor megpuhult csepegtesd le róla a vizet.

    4. Készítsd el a szirupot és tedd bele a dinnyehéjakat. Lassú tűzön kevergesd míg világosbarna színű lesz, majd csepegtesd le és hempergesd meg a cukorban.

    Remek csemege lesz!

     

    3. Savanyított görögdinnyehéj

    Hozzávalók:

  • 1 görögdinnye héja
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1/2 teáskanál mustármag
  • 1 l víz
  • 1 ek. só
  • Így készítsd:

    1. Forrald fel a vizet a sóval.

    2. A dinnyehéj sötétzöld külső héját hántold le, majd a héjdarabokat vágd csíkokra és állítsd az üvegbe.

    3. Tegyél hozzá fokhagymát, mustármagot és kaprot.

    4. Öntsd a dinnyehéjra a felforrt sós vizet és zárd le légmentesen. Tedd nedves dunsztba az üveget, s ha már kihűlt, mehet a hűvös kamrába.

    5. Fanyar íze, ropogós textúrája hasonlít az uborkához, de megjelenése miatt mégis igazi különlegesség!

     

    4. Dinnyehéjlekvár

    Hozzávalók:

  • 3 csésze dinnyehéj
  • 1,5 csésze cukor
  • 1 citrom héja
  • 1/2 citrom leve
  • 1 rúd vanília fahéj, szegfűszeg
  • Így készítsd:

    1. Hámozd meg a héját a zöld részétől, vágd apró darabokra, majd a cukor felével hagyd egy éjszakát állni.

    2. Másnap tedd fel főzni a többi cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Párold 2 órán keresztül, majd vedd le a fedőt kb. 15 percre, hogy sűrűsödjön a lekvár.

    3. Amikor már jó az állaga sterilizált üvegekbe töltve mehet a száraz dunsztba.  

    Pompás lekvárod lesz! Pirítóssal,  joghurtba  keverve, vagy  zabpehellyel is szuper reggeli.

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek