5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Ki ne dobd a dinnyehéjat, elképesztő, mi mindent készíthetsz belőle

Ki ne dobd a dinnyehéjat, elképesztő, mi mindent készíthetsz belőle
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 08. 02. 21:38

Minden egyes dinnyével több kiló héj megy a kukába. Pedig nagy kár kidobni, hiszen fantasztikus alapanyag. Mutatunk hozzá néhány egyszerû, finom és egészséges receptet!

Egy méretes görögdinnye elfogyasztása után kész macera megszabadulni a rengeteg helyet foglaló, csöpögő, erjedő dinnyehéjtól. Alig fér a szemetesbe, aztán csak a baj van vele. Jobb ötletünk van! Mutatunk néhány receptet.

 

1. Pácolt pikáns dinnyehéj

Hozzávalók:

  • 1 dinnye héja
  • 3 evőkanál + 1 teáskanál durva só
  • 1 1/2 csésze almaecet
  • 1 1/2 csésze cukor
  • 2 evőkanál pácfűszer
  • Így készítsd:

    1. A görögdinnye héját szabadítsd meg a zöld részétől, majd vágd kisebb szeletekre.

    2. 1 liter vízben 3 evőkanál sóval forrald fel a darabokat és főzd kb. 5 percig, majd öntsd le a vizet. Érdemes hideg vízzel is átmosni.

    3. A pácléhez forrald össze a hozzávalókat, majd rögtön forrón öntsd a héjakra. Friss zöldfűszerekkel és chilivel teheted még izgalmasabbá. Ha kihűlt, tedd egy üvegbe, zárd le és mehet a hűtőbe.

    Kb. 2 hétig áll el!

    Húsok mellé, köretként szervírozhatod!

     

    2. Kandírozott dinnyehéj

    Hozzávalók:

  • 4 csésze görögdinnyehéj
  • 1/4 csésze só
  • Sziruphoz:

  • 1 csésze víz, 2 csésze cukor, 1 citrom
  • + cukor a bevonáshoz
  • Így készítsd:

    1. Hámozd meg a héjat és kockázd fel apró darabokra.

    2. 1 liter vízben forrald 5 percig, majd zárd el alatta a tüzet, tegyed hozzá a sót és hagyd legalább 6 órán keresztül ázni.

     3. Ha kiázott öntsd le róla a vizet és öblítsd le. Friss vízzel, lassú tűzön párold.Amikor megpuhult csepegtesd le róla a vizet.

    4. Készítsd el a szirupot és tedd bele a dinnyehéjakat. Lassú tűzön kevergesd míg világosbarna színű lesz, majd csepegtesd le és hempergesd meg a cukorban.

    Remek csemege lesz!

     

    3. Savanyított görögdinnyehéj

    Hozzávalók:

  • 1 görögdinnye héja
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1/2 teáskanál mustármag
  • 1 l víz
  • 1 ek. só
  • Így készítsd:

    1. Forrald fel a vizet a sóval.

    2. A dinnyehéj sötétzöld külső héját hántold le, majd a héjdarabokat vágd csíkokra és állítsd az üvegbe.

    3. Tegyél hozzá fokhagymát, mustármagot és kaprot.

    4. Öntsd a dinnyehéjra a felforrt sós vizet és zárd le légmentesen. Tedd nedves dunsztba az üveget, s ha már kihűlt, mehet a hűvös kamrába.

    5. Fanyar íze, ropogós textúrája hasonlít az uborkához, de megjelenése miatt mégis igazi különlegesség!

     

    4. Dinnyehéjlekvár

    Hozzávalók:

  • 3 csésze dinnyehéj
  • 1,5 csésze cukor
  • 1 citrom héja
  • 1/2 citrom leve
  • 1 rúd vanília fahéj, szegfűszeg
  • Így készítsd:

    1. Hámozd meg a héját a zöld részétől, vágd apró darabokra, majd a cukor felével hagyd egy éjszakát állni.

    2. Másnap tedd fel főzni a többi cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Párold 2 órán keresztül, majd vedd le a fedőt kb. 15 percre, hogy sűrűsödjön a lekvár.

    3. Amikor már jó az állaga sterilizált üvegekbe töltve mehet a száraz dunsztba.  

    Pompás lekvárod lesz! Pirítóssal,  joghurtba  keverve, vagy  zabpehellyel is szuper reggeli.

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.