kulcsár edina
Minden egyes dinnyével több kiló héj megy a kukába. Pedig nagy kár kidobni, hiszen fantasztikus alapanyag. Mutatunk hozzá néhány egyszerû, finom és egészséges receptet!
Egy méretes görögdinnye elfogyasztása után kész macera megszabadulni a rengeteg helyet foglaló, csöpögő, erjedő dinnyehéjtól. Alig fér a szemetesbe, aztán csak a baj van vele. Jobb ötletünk van! Mutatunk néhány receptet.
Hozzávalók:
Így készítsd:
1. A görögdinnye héját szabadítsd meg a zöld részétől, majd vágd kisebb szeletekre.
2. 1 liter vízben 3 evőkanál sóval forrald fel a darabokat és főzd kb. 5 percig, majd öntsd le a vizet. Érdemes hideg vízzel is átmosni.
3. A pácléhez forrald össze a hozzávalókat, majd rögtön forrón öntsd a héjakra. Friss zöldfűszerekkel és chilivel teheted még izgalmasabbá. Ha kihűlt, tedd egy üvegbe, zárd le és mehet a hűtőbe.
Kb. 2 hétig áll el!
Húsok mellé, köretként szervírozhatod!
Hozzávalók:
Sziruphoz:
Így készítsd:
1. Hámozd meg a héjat és kockázd fel apró darabokra.
2. 1 liter vízben forrald 5 percig, majd zárd el alatta a tüzet, tegyed hozzá a sót és hagyd legalább 6 órán keresztül ázni.
3. Ha kiázott öntsd le róla a vizet és öblítsd le. Friss vízzel, lassú tűzön párold.Amikor megpuhult csepegtesd le róla a vizet.
4. Készítsd el a szirupot és tedd bele a dinnyehéjakat. Lassú tűzön kevergesd míg világosbarna színű lesz, majd csepegtesd le és hempergesd meg a cukorban.
Remek csemege lesz!
Hozzávalók:
Így készítsd:
1. Forrald fel a vizet a sóval.
2. A dinnyehéj sötétzöld külső héját hántold le, majd a héjdarabokat vágd csíkokra és állítsd az üvegbe.
3. Tegyél hozzá fokhagymát, mustármagot és kaprot.
4. Öntsd a dinnyehéjra a felforrt sós vizet és zárd le légmentesen. Tedd nedves dunsztba az üveget, s ha már kihűlt, mehet a hűvös kamrába.
5. Fanyar íze, ropogós textúrája hasonlít az uborkához, de megjelenése miatt mégis igazi különlegesség!
Hozzávalók:
Így készítsd:
1. Hámozd meg a héját a zöld részétől, vágd apró darabokra, majd a cukor felével hagyd egy éjszakát állni.
2. Másnap tedd fel főzni a többi cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Párold 2 órán keresztül, majd vedd le a fedőt kb. 15 percre, hogy sűrűsödjön a lekvár.
3. Amikor már jó az állaga sterilizált üvegekbe töltve mehet a száraz dunsztba.
Pompás lekvárod lesz! Pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper reggeli.