tóth gabi
Bõségesen termett idén a kertedben az alma, többféleképpen is feldolgoztad már, és még mindig nincs vége az almaszezonnak. Idén újíts, próbáld ki a saját készítésû nyers almacukrot.
Próbálj ki valami újat, készíts belőle nyers cukrot.
Az eljárás nagyon egyszerű: az alma pépre zúzott húsát dehidratálod, azaz vízteleníted, majd cukor állagúra őrölöd.
Így használd:
az almacukorból körülbelül dupla mennyiség szükséges ahhoz, hogy ugyanazt az édes ízt érezd, mint a répacukornál.
8 csésze almapüréből kb. 2 csésze almacukrot tudsz kinyerni.
1. Mosd meg az almákat.
2. Negyedeld el, és vágd ki a maghéjat. Ne hámozd meg!
3. Szeleteld fel az almákat, kivéve, ha rendkívül erős teljesítményű konyhai robotod van.
4. Kis adagokban aprítsd a gyümölcsöt a konyhai robotgépben. Kis vizet tölts hozzá és pürésítsd.
5. Vékony rétegben terítsd el egy dehidratáló (aszaló) készülék tepsijében. 60 Celsius fokon szárítsd ki. Ez 24 órát fog igénybe venni. Tökéletesen ropogósnak, törékenynek kell lennie.
6. Hagyd teljesen kihűlni az aszalt almapürét, majd gépi darálóban őröld porrá.
7. Légmentes dobozban tárold.
Kísérletezhetsz azzal is, hogy meghámozott almákból készíted a cukrot.
Ez esetben tapasztalni fogod, hogy a színe világosabb lesz, de az íze még mindig nagyon finom, jellegzetes.