tóth gabi
A nyár legjobb itala a jegeskávé: nemcsak felfrissít, hosszan készítve még a szomjadat is oltja. És ezt biztos nem unod meg, mert hihetetlen sokféle izgalmas változat létezik. Mutatjuk is!
Az instant kávét rázd össze alaposan kevés vízzel és cukorral, amíg habos nem lesz. Ezután öntsd fel jeges vízzel vagy tejjel, és tegyél bele jégkockákat. Szívószállal kínáld.
Egy kancsóba tegyél sok jeget. A kancsó nyakába kerüljön egy kávéfilter, abba egy kanál frissen őrölt, aromás kávé. Öntsd le a kávét forró vízzel, úgy, hogy az ital egyenesen a jégkockákra csepegjen. Máris fogyaszthatod – kevés cukorral, vagy anélkül.
A kávéba tegyél vaníliakivonatot, fahéjat, koriandert és kardamomot. Az egyik adag kávét fagyaszd le a jégkockatartóban, a másikat egyszerűen csak tedd a hűtőbe. Tálaláskor csorgasd a hideg kávét a jégkockákra, hogy réteges hatást keltsen. Ezután fektess egy kanalat az ital tetejére, és csorgass bele annyit tejet, hogy túlfolyjon, kiegészítve a kávé réteges hatását. Sűrített tejet is tehetsz bele.
A vietnami jeges kávé ízét a cukros, sűrített tej adja: egy magas pohárba kanalazunk egy pár centis réteget belőle, a pohár szájához pedig egy papírfiltert teszünk, ebbe kerül az őrölt kávé. A kávéra forró vizet öntünk, és ha lecsepegett, hideg vízzel és jéggel öntjük fel az italt.
Erős kávé, csokoládés tej és kóla keveréke, tejszínhabbal tálalva. Valóságos koffein- és cukorbomba.
Egy adag extra koffein: fekete tea, kávé, cukor és tejszín keveréke, alaposan behűtve.
Kicsi adag, erős feketekávé egy gombóc vaníliafagylaltra öntve. Egyszerre kávé és desszert. Hmmm...
Ez áll a legközelebb az általunk ismert jegeskávéhoz: egy nagy pohár hideg, híg német kávé egy gombóc vaníliafagyival, tejszínhabbal, és egy ostyával.