RETRO RÁDIÓ

Milyen a jó húsvéti sonka? Így vehetjük meg a legjobbat

Milyen a jó húsvéti sonka? Így vehetjük meg a legjobbat
A
Szerző
A
Létrehozva2017. 04. 06. 09:00

Közeleg a húsvét. Te tudod, hogyan kell elkészíteni az igazi húsvéti sonkát? Most megmutatjuk.

Csaknem húszféle sonka közül választhatsz. Parasztsonka vagy mangalica, az olasz prosciutto vagy a spanyol serrano is asztalra kerülhet. A húsvéti sonka elkészítésének azonban van néhány trükkje, amit érdemes szem előtt tartanod.

Mi a sódar?

A sódar hagyományos sózással, pácolással készül, keményfával vagy annak fűrészporával füstölt disznócomb.

Milyen húst válassz húsvétra?

Vehetsz csülköt, darabban füstölt combot, tarját, kötözött combot vagy lapockát aszerint, hogy a szaftosabbat vagy a szárazabbat kedveled. Fontos, hogy ne legyen kemény, illetve beszáradt.

A parasztsonka kicsit szalonnásabb darab, de nagyon finom. Az egész parasztsonkát minden hentes darabolja, hiszen kevés embernek van szüksége többkilós sonkára.

Fontos a sonka színe?

A sonka színe barnásvöröstől a sötétebb irányba hajlik. Nem fakóvilágos és nem keltheti a főtt hús látszatát.  A hagyományos módszerrel elkészített sonka sötétvörös – a gyorspácolt sokkal világosabb. A lényeg: sose vegyél gyorspácolt, fóliázott sonkát. Nyugodtan gyanakodhatsz, ha túl olcsó. A sonka nem lehet olcsóbb, mint a disznóhús!

Elkészítése: Kell-e a sonkát főzés előtt áztatni?

Általában kell. Ennek jó sonka esetében nem kell túl hosszú időnek lennie, de ki is válthatod az áztatást, ha a sódart hideg vízbe teszed fel főni. Az első felforrás után a vizet öntsd el. Ezzel a sótartalom is, a füstíz is enyhül.

Hogyan főzd?

A zsíros részeket ne szedd le, mert száraz és szálkás lesz. Ha hideg vízben teszed fel, akkor az első vizet öntsd le róla. Csak a második vizet fűszerezd, ami már forró.

Mivel fűszerezd?

Szemes borssal, babérlevéllel, fokhagymával, esetleg kevés köménnyel ízesítünk. Vöröshagyma is mehet bele.

Mennyi ideig főzd?

A sonkát alacsony lángon, lassan, órákon keresztül kell főzni. A főzési idő a hús méretétől függ, de húsvillával vagy hegyes késsel ellenőrizhető. Vigyázz, ne főzd szét. Ha a víz közben elpárolog, pótold annyira, hogy éppen ellepje.

Mikor lesz kész?

Ha csontos, és könnyedén ki tudod húzni a csontot, akkor már jó. Használhatsz hústűt is.

Mit tegyél a kész főtt sonkával?

A sonkát hagyd a főzővízben kihűlni, majd a kihűlt sonkát takard be egy nedves konyharuhába és úgy tedd a hűtőbe. Csak fogyasztás előtt szeleteld, tálald!

Ha további terveid vannak a lével

Főhet együtt zöldségekkel - sárgarépával, zellerrel. Persze a zöldségeket csak a főzés vége felé tedd bele, amikor már puha a sonka.

A tojást a már kész sonka levében főzd, a legvégén.

A megmaradt levet minden olyan ételhez használhatod, amibe egyébként is főznek füstölt húst - bab, borsó, lencse, esetleg káposztás ételek. A főzővizet tedd hűtőbe. Másnap reggel a megdermedt zsírt könnyedén le tudod szedni róla.

Mikor és hogyan tálald?

Szombat este tálald fel a sonkát. A kötözött sonkáról csak kihűlés után vagy a felszolgálás előtt szedd le a hálót. Szeleteld vékonyan az egész felső vastag húsát a bőrkéjével együtt. A vágott felületre helyezz vissza egy darab zsíros bőrt, akkor nehezebben szárad ki.

A tálalásnál főtt tojást, frissen reszelt tormát, kenyeret, kalácsot, hónapos retket, újhagymát, paprikát, uborkát rakhatsz köré.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.