
kulcsár edina
Ha imádod az orgona illatát, és a látványával sem tudsz betelni, készíts belõle ínyenc finomságokat. Mert az orgona ehetõ!
Bizony, az orgona is az ehető virágok közé tartozik. És amilyen szépséges, olyan élményt ad, ha bármilyen formában elfogyasztod.
Díszítsd a tortákat, desszerteket orgonával. Anyák napjára különösen kedves gesztus.
1. A hozzávalókat tedd egy tálba, és elektromos keverővel dolgozd simára.
2. Szükség szerint adhatsz még hozzá kis vizet. A bevonatnak folyósnak kell lennie, de tömörnek is annyira, hogy jól látható réteget alkosson a tortán.
3. A színárnyalatot további cseppekkel módosíthatod.
KRISTÁLYOSÍTOTT ORGONAVIRÁG
Gyönyörű, és az elkészítése csak 10 perc!
1. Készítsd elő a virágot úgy, hogy hagyj rajta fél centiméteres száracskát.
2. A kis szárnál fogva merítsd tiszta vízbe, hogy minden szennyeződéstől megszabadítsd. Tedd száradni egy konyhai papírtörlőre.
3. Készíts elő két tálkát. Az egyikben a tojásfehérje, könnyedén felverve, a másikban a porcukor. Egy kis ecsettel vidd fel a tojásfehérjét a virágra, majd szórd meg porcukorral. Tedd sütőpapírra szikkadni.
4. Meleg, száraz helyen hagyd tökéletesen kiszáradni. Ez kb.12 órát vesz igénybe.
5. Légmentes dobozban tárold.
1. Töltsd a korsót ¾ részéig porcukorral.
2. Válogass friss, tiszta, száraz orgonaszirmokat. Tisztítsd meg a virágnyelektől, válaszd szét őket egymástól is. Szórd a porcukorra. Zárd le a fedelével, és rázd jól össze, hogy mindenhová eljussanak a szirmok.
3. Tárold száraz, sötét, hideg helyen 2-3 napig. Néha rázd ismét össze.
4. Nagy lyukú szűrőn szitáld át, hogy a virágokat eltávolíthasd. Ha ételfestékkel szeretnéd emelni a színhatást, most tedd. A festék bekeverése után terítsd szét a cukrot egy nagy, lapos tálcán, és hagyd tökéletesen megszáradni. (Ez eltart pár napig). Légmentes dobozban, hűvös, sötét, száraz helyen tárold. Teába, kávéba, a reggeli kását meghintve egzotikusan illatos és finom.
ORGONÁS LIMONÁDÉ
Kedvenc limonádédat szórd meg tisztított, mosott orgonaszirmokkal.
1. Tedd a szirmokat hőálló edénybe, és öntsd rájuk a frissen felforralt vizet. Hagyd rajta 8 óra hosszat vagy egy éjszakára.
2. Sterilizálj 4 db két és fél decis vagy 8 darab 1.2 deciliteres befőttesüveget.
3. Szűrd le a virágokat, jól nyomkodd ki őket. 2 egész és ¼ csészényi orgonás vizet kell nyerned.
4. Egy nagy, nehéz aljú fazékban forrald fel az orgonás vizet, a citromlevet, a vajat, és a zseléport.
5. Szórd bele az összes cukrot, és újból hozd forrásba. Folytonos keverés mellett forrald 1 percen át. Ha zavar a habja, merd le. Vedd le a tűzről. Töltsd a tiszta üvegekbe.
6. Dunsztold 10 percig az előkészített vízfürdőben. Vedd ki, csavard az üvegekre a tiszta, forró tetőt, és hagyd kihűlni.
ORGONÁS TEA
1. Forralj vizet. Tedd a virágokat egy tálba, és öntsd le a forró vízzel. Hagyd állni benne 2-24 órán át.
2. Szórd egy közepes serpenyőbe az ázott virágokat, az áztató vizet, a cukrot, a fekete szedret. Közepes-erős lángnál forrald fel. Hagyd forrni 6-8 percig. Közben kevergesd egy fakanállal, és a hátával nyomkodd szét a szedreket.
3. Vedd le a tűzről, és szűrd egy üvegedénybe.
1. Melegítsd elő a sütőt 100 Celsius-fokra. Bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit. Tedd félre.
2. Tedd az orgonavirágot és a cukrot egy konyhai robotgépbe. Porítsd el. Az orgonás cukorból 2 evőkanálnyit tölts át egy kis tálkába, és keverd el a hozzá töltött kukoricakeményítővel. A többi orgonás cukrot tedd félre.
3. Egy tiszta tálban verd habbá a tojásfehérjéket. Add hozzá a tartárt, és verd tovább. Az orgonás cukorból 1 csészényit folyamatosan hozzászórva verd kemény, fényes habbá a tojásfehérjét. (A maradék orgonás cukrot töltsd légmentes fedővel záródó üvegbe. Később felhasználhatod kedved szerint).
4. A kemény habbá vert fehérjébe óvatosan forgasd bele a kukoricakeményítős keveréket és a citromlevet.
5. Egy nagy kanállal adagold a tésztahabot 7-8 cm átmérőjű adagokban a sütőpapírra. A kanál hátával alakíts mélyedést a pavlovák közepében. 1 órán át süsd, vagy míg száraz tapintásúak nem lesznek. Zárd le a sütőt, és hagyd még benn 1 órát, a sütőajtót visszacsukva.
1. Helyezz a tányérra személyenként 2 pavlovát.
2. Koronázd meg tejszínhabbal és pár fekete szederrel.
3. Önts rá orgonás-szedres szirupot.
4. Díszítsd kristályosított orgonával.