RETRO RÁDIÓ

Ezért legyen otthon mindig réteslapod!

Ezért legyen otthon mindig réteslapod!
Boros Jutka
Szerző
Boros Jutka
Létrehozva2017. 04. 19. 10:15

Igazán sokszínûen felhasználható, egy háziasszony számára szinte életmentõ alapanyag. Percek alatt varázsolhatod az asztalra a legkülönfélébb finomságokat belõle!

Ezentúl ne törjön rád a frász egy váratlan vendégség alkalmával, legyen otthon réteslapod! Megtöltheted bármivel, amit a konyhában találsz. De egy kiadósabb leves után készíthetsz belőle főfogást is!  Sós és édes, klasszikus és újszerű ötleteket mutatunk!

1. Szedres-mákos

Hozzávalók:

  • 125 ml tej
  • 250 g mák
  • 50 g nádcukor
  • 1 tk. vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 400 g fekete szeder
  • Csak főzd össze a hozzávalókat, hagyd kihűlni, és már töltheted is vele a lapokat!

    2. Málnás

    Hozzávalók:

  • 65 dkg málna
  • 50 g cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1,5 dl víz (vagy hígított málnaszörp)
  • 40 g keményítő
  • Az összes hozzávalót sűrűsödésig főzd, hagyd kihűlni, és tekerd a réteslapba.

    3. Almás-fügés

    Hozzávalók:

  • 400 g savanykás alma
  • 500 g friss füge
  • 1 ek. vaj
  • 2 ek. nádcukor
  • 1/2 tk. őrölt kardamom
  • A megpucolt almát apró kockákra vágod, és a vajon a cukorral és a kardamommal erős lángon karamellizálod. A fügéket félbevágod, és az almához kevered. Tekerd fel ügyesen, és mehet a sütőbe. Fokozhatod az élvezeteket vaníliasodóval!

    4. Pikáns mediterrán

    Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 3-4 pepperoni paprika
  • parmezán sajt
  • bazsalikom
  • őrölt bors
  •  

    Piríts meg hagymával és fokhagymával egy pár pepperoni paprikát. Tegyél hozzá 1-2 karika szárított paradicsomot, szórd meg reszelt parmezánnal. Fűszerezd bazsalikommal, őrölt borssal. Friss paradicsommal vagy salsaszósszal tálald.

    5. Színes, zöldséges

    Hozzávalók:

  • 6 db kaliforniai paprika
  • 1 db cukkini
  • fűszerek tetszés szerint
  • Grillezz 3 színű kaliforniai paprikát és cukkinit. Fűszerezd kedvedre, tekerj és süss!

    6. Brokkolis-ricottás

    Hozzávalók:

  • 30 dkg ricotta (a túró is megteszi)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás kettéválasztva
  • só, bors
  • 30 dkg brokkoli
  • Főzd puhára a brokkolit és szárítsd meg. A ricottát keverd el a tojássárgájával, sózd, borsozd és törd hozzá a fokhagymát. A tojásfehérjét verd habbá és add hozzá a masszához óvatosan. Kend meg a réteslapokat a krémmel, halmozd rá a brokkolit és irány a sütő.

    7. Csokis-körtés-marcipános

    Nem véletlenül hagytuk a végére ezt az igazán felturbózott finomságot!

    Hozzávalók:

  • 5 körte meghámozva, kimagozva, kockára vágva
  • 8 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál Amaretto likőr
  • 10 dkg keksz morzsásra törve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg étcsokoládé feldarabolva
  • 10 dkg marcipán kis darabokra vágva
  • Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, tedd bele a körtét 1 evőkanál cukorral, és párold 5 percig. Borítsd ki egy tálba és hagyd kihűlni. Add hozzá a likőrt, a kekszdarabokat, a fahéjat, a csokoládét, a marcipánt, 2 evőkanál cukrot és jól keverd össze. Itt sincs más dolgod, mit betölteni a lapokba és kivárni, amíg megsül!

    Tipp:  Ha a réteslapokat már széthajtogattad és lapokra szedted, takard le nedves konyharuhával, különben pillanatok alatt kiszáradnak és eltörhetnek tekerés közben!

     

     

     

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.