5 éve

Citromos cukkiniszelet lesz a tavasz nagy kedvence

Könnyû, puha cukkinis sütemény kétféle citrombevonattal. Az elõkészítése igazán egyszerû, és csupán 10 percet vesz igénybe.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 ½ csésze liszt
  • 1 csésze reszelt cukkini
  • 1 csésze kristálycukor
  • ½  csésze olívaolaj
  • 1 nagy tojás, könnyedén felverve
  • 1 ek citromkivonat
  • 2 ek friss citromhéj
  • ½ tk étkezési szódabikarbóna
  • ¼ tk sütőpor
  • ½ tk só
  • A citromsziruphoz:

  • ¼  csésze kristálycukor
  • ¼  csésze friss citromlé
  • A citromos bevonathoz:

  • 1 csésze szitált porcukor
  • 2-4 ek friss citromlé
  • ELKÉSZÍTÉS:
    1. Melegítsd elő a sütőt 170 Celsius-fokra. Olajozz ki egy 20x10 cm-es kenyérsütő formát.
    2. Készítsd el a kenyeret: Egy nagy tálban keverd össze a cukrot, olíva- olajat, tojást, citromlevet és a citromhéjat. Csomagold a cukkinibe, és tedd félre.
    3. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót. Dolgozd össze 2 lépésben a lisztes keveréket a cukkinissel, de csak könnyedén, és addig, amíg a liszt átnedvesedik. Ne gyúrd túl, ne használj gépi mixert, mert kemény lesz.
    4. Helyezd a tésztát a kenyérformába. Süsd 45 percig, vagy addig, amíg  csak egy kis morzsa ragad egy, a közepébe szúrt fogpiszkálóra.


    5. Mialatt a kenyér sül, készítsd el a citromszirupot: Egy kis serpenyőben alacsony lángon forrald fel a cukrot és a citromlevet, míg a cukor el nem olvad. Amikor a kenyér kész, hagyd a formában kihűlni 10 percig. Ez alatt 3-4-szer vastagon kend meg a citromsziruppal. Vedd ki a formából, tedd rácsra, és a rács alá helyezz egy alumíniumfóliával bélelt tepsit, hogy felfogja a csöppeket. A maradék sziruppal többször kend be a kenyér oldalát és a tetejét, míg el nem fogy. A kenések közt tarts pár percet, hogy jól beleivódjon. Hagyd tökéletesen kihűlni.

    6. Készítsd el a citrombevonatot: Egy tálban keverd simára a porcukrot 2 evőkanál citromlével. Adagolj hozzá még pár teáskanálnyit, egyszerre mindig csak egyet, jól elkeverve. Az állaga sűrű, de önthető legyen. Öntsd a kenyér tetejére. Szobahőmérsékleten hagyd jól megszikkadni.


    Tipp:

    Ha szereted a mákot, tovább gazdagíthatod vele ezt a receptet: a 2. lépésnél szórj a keverékbe 2 evőkanál mákot a cukor, olaj, tojás, citromkivonat, citromhéj mellett.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Amerika bukása: soha nem volt még ilyen közel egymáshoz Oroszország és Kína

    origo.hu

    Drogfüggőségéről beszélt a magyar zenész

    metropol.hu

    Ezzel bosszantja az autósokat egy lakó a XIII. kerületben

    ripost.hu

    Elhunyt a Star Wars- és a Harry Potter-filmek sztárja

    origo.hu

    Itt van Zimány Linda összes plasztikai műtétje

    mindmegette.hu

    Újabb 70 termék árát csökkenti a magyar üzletlánc - a virsli, a kenyér és a bacon is a listán!

    mindmegette.hu

    Rögös túró: a tejtermék, amit érdemes megismerned!(x)

    ripost.hu

    Árulkodó jel: Bármikor megszülethet Kulcsár Edina és G.w.M kisbabája

    ripost.hu

    Családi tragédia Ligetfalun: két felnőtt kizuhant az ablakon, egy gyermeket holtan találták a lakásban

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Megújult a répatorta és eszméletlen finom lett

    FAZÉK

    Mindennél finomabb a medvehagymás pogácsa, mutatjuk a receptet

    FAZÉK

    Így készül a kefires lángos: a tésztáját több napig használhatod

    FAZÉK

    Felejtsd el a paradicsomot: ez az olaszok új kedvence

    FAZÉK

    Így lesz két perc alatt mindig friss palacsintád otthon

    FAZÉK

    Korog a gyomrod az éhségtől? Akkor ezeket az ételeket messze kerüld el, mert csak még éhesebb leszel!

    FAZÉK

    Tej és liszt nélkül készül a fenséges banánpalacsinta

    FAZÉK

    Zöld kenyér az új őrület, finom és egészséges!