tóth gabi
Könnyû, puha cukkinis sütemény kétféle citrombevonattal. Az elõkészítése igazán egyszerû, és csupán 10 percet vesz igénybe.
HOZZÁVALÓK:
A citromsziruphoz:
A citromos bevonathoz:
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd elő a sütőt 170 Celsius-fokra. Olajozz ki egy 20x10 cm-es kenyérsütő formát.
2. Készítsd el a kenyeret: Egy nagy tálban keverd össze a cukrot, olíva- olajat, tojást, citromlevet és a citromhéjat. Csomagold a cukkinibe, és tedd félre.
3. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót. Dolgozd össze 2 lépésben a lisztes keveréket a cukkinissel, de csak könnyedén, és addig, amíg a liszt átnedvesedik. Ne gyúrd túl, ne használj gépi mixert, mert kemény lesz.
4. Helyezd a tésztát a kenyérformába. Süsd 45 percig, vagy addig, amíg csak egy kis morzsa ragad egy, a közepébe szúrt fogpiszkálóra.
5. Mialatt a kenyér sül, készítsd el a citromszirupot: Egy kis serpenyőben alacsony lángon forrald fel a cukrot és a citromlevet, míg a cukor el nem olvad. Amikor a kenyér kész, hagyd a formában kihűlni 10 percig. Ez alatt 3-4-szer vastagon kend meg a citromsziruppal. Vedd ki a formából, tedd rácsra, és a rács alá helyezz egy alumíniumfóliával bélelt tepsit, hogy felfogja a csöppeket. A maradék sziruppal többször kend be a kenyér oldalát és a tetejét, míg el nem fogy. A kenések közt tarts pár percet, hogy jól beleivódjon. Hagyd tökéletesen kihűlni.
6. Készítsd el a citrombevonatot: Egy tálban keverd simára a porcukrot 2 evőkanál citromlével. Adagolj hozzá még pár teáskanálnyit, egyszerre mindig csak egyet, jól elkeverve. Az állaga sűrű, de önthető legyen. Öntsd a kenyér tetejére. Szobahőmérsékleten hagyd jól megszikkadni.
Tipp:
Ha szereted a mákot, tovább gazdagíthatod vele ezt a receptet: a 2. lépésnél szórj a keverékbe 2 evőkanál mákot a cukor, olaj, tojás, citromkivonat, citromhéj mellett.