RETRO RÁDIÓ

Citromos cukkiniszelet lesz a tavasz nagy kedvence

Citromos cukkiniszelet lesz a tavasz nagy kedvence
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2017. 04. 05. 14:45

Könnyû, puha cukkinis sütemény kétféle citrombevonattal. Az elõkészítése igazán egyszerû, és csupán 10 percet vesz igénybe.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 ½ csésze liszt
  • 1 csésze reszelt cukkini
  • 1 csésze kristálycukor
  • ½  csésze olívaolaj
  • 1 nagy tojás, könnyedén felverve
  • 1 ek citromkivonat
  • 2 ek friss citromhéj
  • ½ tk étkezési szódabikarbóna
  • ¼ tk sütőpor
  • ½ tk só
  • A citromsziruphoz:

  • ¼  csésze kristálycukor
  • ¼  csésze friss citromlé
  • A citromos bevonathoz:

  • 1 csésze szitált porcukor
  • 2-4 ek friss citromlé
  • ELKÉSZÍTÉS:
    1. Melegítsd elő a sütőt 170 Celsius-fokra. Olajozz ki egy 20x10 cm-es kenyérsütő formát.
    2. Készítsd el a kenyeret: Egy nagy tálban keverd össze a cukrot, olíva- olajat, tojást, citromlevet és a citromhéjat. Csomagold a cukkinibe, és tedd félre.
    3. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót. Dolgozd össze 2 lépésben a lisztes keveréket a cukkinissel, de csak könnyedén, és addig, amíg a liszt átnedvesedik. Ne gyúrd túl, ne használj gépi mixert, mert kemény lesz.
    4. Helyezd a tésztát a kenyérformába. Süsd 45 percig, vagy addig, amíg  csak egy kis morzsa ragad egy, a közepébe szúrt fogpiszkálóra.


    5. Mialatt a kenyér sül, készítsd el a citromszirupot: Egy kis serpenyőben alacsony lángon forrald fel a cukrot és a citromlevet, míg a cukor el nem olvad. Amikor a kenyér kész, hagyd a formában kihűlni 10 percig. Ez alatt 3-4-szer vastagon kend meg a citromsziruppal. Vedd ki a formából, tedd rácsra, és a rács alá helyezz egy alumíniumfóliával bélelt tepsit, hogy felfogja a csöppeket. A maradék sziruppal többször kend be a kenyér oldalát és a tetejét, míg el nem fogy. A kenések közt tarts pár percet, hogy jól beleivódjon. Hagyd tökéletesen kihűlni.

    6. Készítsd el a citrombevonatot: Egy tálban keverd simára a porcukrot 2 evőkanál citromlével. Adagolj hozzá még pár teáskanálnyit, egyszerre mindig csak egyet, jól elkeverve. Az állaga sűrű, de önthető legyen. Öntsd a kenyér tetejére. Szobahőmérsékleten hagyd jól megszikkadni.


    Tipp:

    Ha szereted a mákot, tovább gazdagíthatod vele ezt a receptet: a 2. lépésnél szórj a keverékbe 2 evőkanál mákot a cukor, olaj, tojás, citromkivonat, citromhéj mellett.

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.