kulcsár edina
Ontja az erdõ a tavaszi immunerõsítés adu ászát, azaz a medvehagymát. Valóságos C-vitamin bomba, ráadásul kosárszámra szedheted, teljesen ingyen!
Íme a tavasz legnagyobb sztárja: a medvehagyma, óriási kedvenc az egészséges életmódot követők körében. Elképesztő hatású gyógynövény. Értékes fokhagymaszerű hatóanyagainak köszönhetően kiváló immunerősítő, szíverősítő. Ennyi mindent készíthetünk belőle!
Hozzávalók:
Töltelék:
1. A cukros tejben felfuttatott élesztőt a tojással, a sóval együtt add a liszthez és dolgozd egységes tésztává. Kb. 40 percig pihentesd meleg helyen, konyharuhával letakarva.
2. Majd az idő letelte után gyúrd át a tésztát és ismét pihentesd 15 percet.
3. Közben a sajtkrémet keverd össze a felaprított medvehagymával, sózd, borsozd ízlés szerint.
4. Nyújtsd a tésztát 2-3 mm vastagságúra, kend meg a medvehagymás krémmel és tekerd fel jó szorosan. Vágj a rúdból 1-1,5 cm-es szeleteket és rakd sütőpapírral kibélelt tepsibe.
5. Kend be a tetejüket felvert tojással, majd 200 fokon előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süsd készre.
Hozzávalók:
1. Forralj fel 5 dl vizet,dobd bele a medvehagymaleveleket, 1-2 percig hagyd főni. Adj hozzá sót, ételízesítőt, őrölt borsot és turmixold össze az egészet.
2. Tejszínes habarással vagy csak tejszínnel sűrítsd az egészet.
3. Tálaláskor főtt tojáskarikákkal díszítsd!
Hozzávalók:
1. A megmosott, feldarabolt medvehagymát turmixold össze a legerősebb fokozaton az olaj felével. Majd alacsonyabb fokozatra kapcsolva adagold hozzá a többi olajat és a sót.
2. A legvégén következik a parmezán és az olajos magvak. Jól záródó üvegben hűtőszekrényben tárold.
Hozzávalók:
1. A krumplit sós vízben, héjában főzd meg, majd lehűtve tisztítás után törd össze.
2. A medvehagyma leveleket vágd apróra és add az összetört krumplihoz. Sóval és a liszttel gyúrd tésztává.
3. Lisztezett deszkán sodorj a tésztából ujjnyi vastagságú rudakat, majd kb. 2 cm-es darabokra vágd fel. Tenyereddel készíts kicsit kerekebb formákat a darabokból.
4. Forrásban lévő, sós vízben pár percig főzd, majd, ha feljött a víz színére, hagyd még ½-1 percig a vízben. Amint feljönnek a gombóckák a víz színére, szűrd le, majd csorgass rá kevés olajat, hogy ne ragadjanak egymáshoz a darabok.