kulcsár edina
Nem tudod mire vélni az egzotikus elnevezéseket a kávézók itallapján? Megmutatjuk, melyik kávéfajta mit takar - így a következõ kávézásnál már te is igazi ínyencként adhatod le a rendelést!
A víz a papírszűrőbe tett őrölt kávén szivárog át, és a kávé a szűrő alá tett csészében gyűlik össze. Az alja erősebb szokott lenni, így nem árt fogyasztás előtt megkavarni.
Ez az erős kávé úgy készül, hogy a finomra őrölt kávén gőzt nyomatnak át – a közhiedelemmel épp ellenkezőleg, kevesebb benne a koffein, mint a csepegtetett kávéban.
Forró vízzel hígított eszpresszó. A csepegtetett kávé állaga mellé az eszpresszó erőteljesebb íze társul.
Eszpresszó egy kevés habos, gőzölt tejjel.
Egy rész eszpresszó két rész gőzölt tejjel hígítva.
Szintén eszpresszó és gőzölt tej, de pluszban van benne egy kis csokiszirup is.
Egy rész eszpresszó egy rész gőzölt tej, egy rész tejhab (vigyázat, nem tejszínhab!)
Ausztráliából származó különlegesség: eszpresszó sűrű tejhabbal díszítve.
A Macchiato spanyol változata: eszpresszó kevés meleg tejjel.
Erős eszpresszó: ugyanannyi kávé fél adag vízzel lefőzve.
Egy gombóc vaníliafagyi egy eszpresszóval leöntve.
Sima kávé (eszpresszó vagy filteres) meleg tejjel.
Az őrölt kávét 12 órára szobahőmérsékletű vízbe áztatják, majd leszűrik. A jeges kávékat általában forrón készített és lehűtött kávéból készítik, a hidegen készült kávénak viszont egészen más az íze.
A papírfilterbe tett őrölt kávét lassan öntik le forró vízzel.
Az őrölt kávét cukorral és vízzel főzik fel. Vigyázz az utolsó korttyal, a zacc általában ott ül az alján.
Forró kávé barna cukorral, tejszínnel és whiskey-vel – kizárólag hétvégi fogyasztásra!
Hideg tej, tejhab és forró kávé átlátszó pohárban, mézzel, rétegezve tálalva.
Csokiöntet, kávé és tej egymásra rétegezve, a tetején tejszínhabbal, és egy szem kávéval vagy kávébab alakú csokival tálalva.