
Most, hogy tartósan hidegek az éjszakák, végre bátran nekiállhatunk a kocsonyafõzésnek! A jó kocsonyához nemcsak hideg, hanem néhány apró trükk is szükséges. Meglessük, nagyanyáink hogy csinálták!
A karácsony egyik legnépszerűbb étele a kocsonya, sok családnál az ünnepi menü elengedhetetlen része. A jó kocsonya hozzávalóiról erősen megoszlanak a vélemények. Tegyünk-e hozzá füstölt húst, vagy csak bőrkés-csontos hozzávalókból készüljön? Zöldséggel, vagy nélküle főzzük? Évtizedek óta tart a vita. Nézzük, mi volt nagyanyáink titka, hogy annyira finomra sikerült nekik mindig.
1. A főzési idő
Kocsonyát készíteni viszonylag egyszerű, de időigényes munka! Minimum 4-5 órán keresztül, lassú lángon, éppen csak gyöngyözve kell főzni. Ez a hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból, és kocsonyád kellően rezgő legyen. Ráadásul minél lassabban és tovább főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény!
![]()
2. A megfelelő alapanyag
A legjobb az a kocsonyahús, amely vegyesen összeválogatva kerül a fazékba. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. A kocsonya ezek kollagéntartalmától zselésedik, ezektől lesz a megfelelő állagú. Ha nem elegendő a bőrös, csontos részek aránya, nem tud megdermedni a lé.
3. Fokhagyma
A kocsonya elengedhetetlen és meghatározó alapíze a fokhagyma. Akár megmosott, keresztben félbevágott, egész fokhagymát is tehetünk a lébe. Sokan zúzott fokhagymán keresztül szűrik tányérokba a kocsonyát, hogy még intenzívebb íze legyen.
4. Várj fél órát
Mielőtt tányérokba mernéd, várj egy fél órát, így egyben lekanalazhatod a tetejéről a zsírt. Nincs annál visszataszítóbb látvány, mint amikor a remegő, tiszta kocsonya tetejét zsírréteg borítja.
![]()
5. Nagy mennyiségben főzd
Kocsonyát nem érdemes kis mennyiségben főzni. Ha kisebb mennyiségre van szükséged, fagyaszd le. Ajánlatos ezt adagonként megtenni, fogyasztás előtt elővenni, felmelegíteni, majd hűvös helyen hagyni, hogy megdermedjen.







