5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Tojás és leveles tészta: 5 bombasztikus reggeli

Tojás és leveles tészta: 5 bombasztikus reggeli
Boros Jutka
Szerző
Boros Jutka
Létrehozva2016. 11. 07. 08:00

Mindössze erre a 2 fõ alapanyagra lesz szükséged, hogy kedvedre variálhasd ezeket a pazar reggeliket!

A tojás mindenképp nyerő reggeli. Ha azt hiszed, már minden formában kipróbáltad, akkor most figyelj!

Olyan pazar villásreggeliket varázsolhatsz ezentúl az asztalra, amilyeneket legelegánsabb szállodákban kaphatsz! Két fontos alapanyag kell hozzá: tojás és készen kapható fagyasztott tészta!

Mindegyik recept egyszerű és gyorsan elkészíthető, válogass kedvedre!

Lássuk, hogy teheted ünnepivé a szürke reggeleket!

1.      Quiche, avagy  a franciák pitéje

Készülhet reggelire, könnyű ebédnek vagy uzsonnára is. A tölteléket igény szerint feldobhatod még egy kis hússal vagy zöldséggel

Hozzávalók:

  • 1 cs. sós linzertészta
  • 4 tojás
  • 350 ml tejszín
  • 200 g reszelt sajt
  • 2 ek. aprított zöldfűszer ízlés szerint
  •  

    1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

    2. Nyújtsd ki a tésztát és bélelj ki vele egy kör alakú pite formát.

    3. Egy nagyobb tálban keverd el alaposan a tejszínt, a tojást, a sajtot és a fűszereket.

    3. Öntsd keveréket a tojásos a tésztára, majd süsd kb.30 percig.

     

    2.  Bögrés tojás

    Kompakt kis reggelit tálalhatsz gusztusosan ezzel a recepttel.

    Hozzávalók:

  • 1 adag leveles tészta
  • 4 ek. + 4 kk. tejszín
  • 115g. reszelt sajt
  • 4 tk. friss kakukkfű
  • 4+1 tojás
  • 1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.

    2. Nyújtsd ki a tésztát, és vágj belőle 4 akkora kört, ami egyezik a bögréd szájával.

    3. Egy felvert tojással kend meg, és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd kb 12-15 percig.

    4. A bögréket kend ki kevés olajjal, keverd el a tejfölt a reszelt sajttal és a fűszerrel, és oszd el őket a bögrékben.

    5. Üss mindegyikbe egy -egy tojást, a tetejére kerüljön még egy-egy kk. tejszín.

    6. A bögréket helyezd egy peremes tepsibe, így már mehetnek is a sütőbe! Kb. 18 perc alatt csodálatosra sül a csészékben az omlett. Pár percig várj, hogy ne legyen tűzforró, majd fektesd bögrékre az előre elkészített  tésztalapokat, így kínáld.

     

    3.  Félre az uncsi kenyérrel!

    Ezeket a fűszeres kekszeket előre is elkészítheted, és egy jól záródó dobozban akár egy hétig is elállnak. Így csak a kellemesen lágy rántottát kell reggel megsütnöd hozzá.

    Hozzávalók:

  • 1 adag leveles tészta
  • 1 ek. zöld fűszernövény ízlés szerint
  • 1 tojás
  • 1. Nyújtsd ki a tésztát, kend meg a felvert tojással. Szórd meg sóval és a fűszerekkel, ezeket finoman nyomkodd is a tésztába. Vágd fel a kívánt méretűre, és sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 175 fokon kb. 15-20 percig.

    2. Készíts rántottát tejszínnel és reszelt sajttal, majd tálald a fűszeres keksszel.

     

    4. Sajtosrudas-variáció

    A félkemény tojás szerelmeseinek kitűnő választás lehet az alábbi recept

    Hozzávalók:

  • 1 adag leveles tészta
  • 1 ek tejszín
  • 10 dkg. reszelt sajt
  • 4+1 tojás
  • 1 ek. zöldfűszer, ízlés szerint
  • 1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.

    2. Nyújtsd ki a tésztát.

    3. Keverd el a tejszínt egy tojással, és evvel kend meg a tésztát.

    4. Szórd rá a reszelt sajtot és a fűszereket, finoman nyomkodd is a tésztába.

    5. Vágd fel kb. fél centi széles csíkokra, csavarints rajtuk egyet, és sütőpapírral bélelt tepsiben süsd kb. 10 percig. Majd fordítsd meg őket, és hagyd sülni további 2 percig.

    6. A tojásokat főzd a kívánt keménységűre, majd tálald azonnal a sajtos rudakkal

     

    5. Tojásos lepény

    Az unalmas tükörtojáshoz is azonnal kapnak a családban ezzel a gusztusos megoldással.

    Hozzávalók:

  • 1 adag leveles tészta
  • 170 g reszelt sajt
  • 60 ml tejszín
  • 2 ek. zöldfűszer ízlés szerint
  • 4 tojás
  • 1. Melegítsd elő  a sütőt 200 fokra.

    2. Nyújtsd ki a tésztát, vágj belőle 4 nagyobb négyzetet, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    3. Keverd krémesre a tejszínt a sajttal és a fűszerekkel, majd oszlasd el a masszát a tésztán.

    4. Egy kanál hátával alakíts ki egy-egy mélyedést mindegyiken, majd óvatosan üsd ebbe a tojásokat. Szórd meg sóval és egy kis fűszerrel.

    5. Süsd kb. 8-10 perig, amíg a tojás a kívánt állagúra nem sül.

     

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.