
A tökéletes karamellszósz elkészítése sokkal egyszerûbb, mint gondolnád. Feltéve, ha ismered a buktatókat. Most segítünk, hogy azonnal jól sikerüljön.
Ha valami igazán különlegeset szeretnél, dobd fel az unalmas desszertet egy kis házi karamellel. Biztos lehetsz a sikerben.
Fedezd fel velünk ezt a fantasztikus édességet.
![]()
Igazán egyszerű és gyorsan elkészíthető, ráadásul még olcsó is.
Hozzávalók
Ha sós karamellt szeretnél, plusz 2-3 evőkanál tengeri sóra is szükséged lesz.
Így készítsd lépésről, lépésre:
A cukrot és a vizet tedd egy kis fazékba. Olyat válassz, amiben nem tud leégni.
Kezdd el alacsony hőfokon melegíteni, egészen addig, míg a cukor teljesen folyékony nem lesz.
![]()
Emeld a hőt és karamellizáld aranybarnára. Ne hagyd magára egy pillanatra sem, könnyen túlhevülhet és akkor égett ízű lesz. Ne keverd, inkább csak vedd fel a tűzről néha és forgasd körbe, rázogasd a lábost.
![]()
Ha már szép aranybarna, húzd félre a tűzről. Ekkor add hozzá a vajat. Óvatosan, nehogy rád fröccsenjen! Keverd egészen addig, míg teljesen egynemű lesz a massza.
![]()
Most add hozzá a sót és a tejszínt (amennyiben a sós változatot készíted, a plusz tengeri sót is)
Tedd vissza tűzhelyre és főzd készre.
![]()
Ez a legkényesebb rész. Most kell nagyon figyelned, hogy a lehető legalaposabban összekeverd az alapanyagokat. A tejszín ugyanis elválhat a cukortól és a végén nem lesz szép, egynemű a karamelled.
Ahogy hűlni kezd, elkezd sűrűsödni is. De ha újra melegíted, ismét folyékony állagú lesz.
![]()
Töltsd üvegekbe, amíg langyos és tárold hűtőben.
Teljesen mindegy, mihez használod fel, a siker garantált. Dobd fel vele a tejeskávét, a sajttortát, vagy akár a vanília fagyit.
![]()







