Létrehozva: 2016.10.11.

Zseniálisan feldobja a sült húst ez a pikáns újdonság

Ahogy elomlik a szádban az ízkavalkád, visítani tudnál a gyönyörtõl! A pikánsan csípõs, de édeskés chutney bámulatos ízvilága téged is rabul ejt. Pillanatok alatt készíthetsz akár többfélét is belõle! Szép kis üvegekben eltéve ajándéknak sem utolsó!


Édes, de nem lekvár. Savanykás, de nem savanyúság. Fűszeres, akár egy egzotikus csípős szósz: ez bizony nem más, mint a chutney (csatni).
Eredeti változata Indiából származik, de már réges-rég nagy európai kedvenc. Helyi alapanyagokból készítve kiválóan illeszthető a magyar konyhához is!

Remek kiegészítője lehet a sülteknek, főtt húsoknak!


A chutney alapját zöldségek és gyümölcsök adják, amit hagymával, ecettel, és cukorral vagy édesítővel kell összefőzni. A variációs lehetőségek száma határtalan, mindenképp próbáld ki!

Segítünk néhány ötlettel, és ha ráérzel a dolgok lényegére, kísérletezz bátran a saját szád íze szerint!


TIPP: Helyes kis méretű üvegcsékben eltéve ajándéknak is kitűnő lehet!



Banánchutney


Hozzávalók:

  • 2 félérett banán felkarikázva
  • 2 fehér hagyma (apróra vágva)
  • 1 ek. aranymazsola
  • pici só
  • 2 teáskanál currypor
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1/4 teáskanál kakukkfű (szárított)
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 dl fehérborecet
  • 1/2 csésze barna cukor

  • Chilichutney


    Hozzávalók:

  • 8-10 darab friss chili, apróra vágva
  • 8 darab kápia paprika (sütve, magozva)
  • 2 darab közepes lilahagyma, finomra vágva
  • olívaolaj
  • 1 ágacska friss rozmaring levelei, apróra vágva
  • 2 babérlevél
  • 1 fahéjrúd,
  • só, bors,
  • 10 dkg barna cukor
  • 1,5 dl balzsamecet
  •  


    Mazsolachutney


    Hozzávalók:

  • 50 dkg mazsola
  • 2,5 dl almaecet
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér,
  • 1 mokkáskanál cayenne bors
  •  


    Sütőtökchutney


    Hozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök
  • 4 darab mogyoróhagyma
  • 4 darab piros chilipaprika (kimagozva)
  • 200 g ananász
  • 8 evőkanál 100%-os almalé
  • 8 evőkanál fehérborecet
  • pici currypor, őrölt koriander, só, bors,
  • 600 ml víz
  • 400 g zselésítő cukor
  • 2 evőkanál repceolaj
  • 4 evőkanál méz
  • Így készíts chutney-t:

    1.  A cukrot karamellizáld meg az olíván.

    2. Öntsd fel az ecet egy részével,  kevergesd, amíg a cukor fel nem olvad.

    3. Tedd rá a feldarabolt gyümölcsöt, zöldséget és add hozzá a fűszereket.

    4. Főzd kb. 30 percig, amíg megpuhulnak a hozzávalók.

    5.. Ha a recept zselésítőt használ, azt mindig csak a főzés végén add hozzá! Forrald át vele a mártást.

    6.  Még forrón töltsd kis üvegekbe!

    Forrás: webergusto.hu
     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek