tóth gabi
Boros Vali szabolcsi háziasszony valóságos lavinát indított el, amikor megmutatta, hogy kell mûanyag ásványvizes palackban savanyúságot eltenni. Most flakonos koviubit gyárt mindenki!
Hatalmas vihart kavart a nyár folyamán Boros Vali, pedig csak egyszerű háztartási praktikáját osztotta az interneten.
Azt találta ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő háziasszony, hogy 3-5 literes műanyag palackokban készíti el savanyúságait.
A módszer szerint jól megtömi a ballonokat zöldséggel és fűszerrel, majd a palackokat felönti sós vízzel, lezárja a nyakukat, és 2-3 hónapra lefekteti őket a pincébe - érni.
Noha egy jól kipróbált kovászolási metódustól van szó, ami garantáltan működik, mégis sokan nekiestek Valikának.
Leginkább azt vetették a szemére, hogy a savanyúság erjedése során mérgező vegyületek oldódhatnak ki a műanyag palackból, ami nem lehet éppenséggel veszélytelen...
Aztán később persze bebizonyosodott, hogy semmi gond nincs a palackokkal, a bennük készült savanyúság viszont valami zseniális!
Naná, hogy egyre többen érdeklődtek Valikánál a savanyúság iránt, sőt, a módszere futótűzként terjed az interneten. Valika persze készséges, és mindenkinek szívesen elmagyarázza pontról pontra, mi is a teendő.
Sőt, azóta ki is bontotta az első elkészült adagokat, és a végeredményt bemutatta közösségi oldalán is. Mondanunk sem kell, fantasztikusan finom, tökéletes savanyúságot rejt a műanyag palackok mindegyike.
Valika sikerén felbuzdulva egyre több háziasszony próbálkozik még utolsó pillanatban savanyúságnak eltenni uborkát, karfiolt, paprikát és a szezon slágerét, a káposztát. Sorra kerülnek fel az internetre a képek...
Íme, az alaprecept:
Hozzávalók:
Így készül:
1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel.
2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót.
3. A megtömött és jól lezárt palackot tedd fektetve hűvös, sötét helyre. Ha van pincéd, az a legtökéletesebb, de a vízóraakna is ideális hely! Kb. 3 hónap kell neki, hogy megérjen, akkor fogyasztható.
4. Egy nagy tál fölött vágd szét a palack tetejét, így ki tudod belőle szedni a savanyúságot. Tedd át műanyag dobozba, a hűtőben hetekig is eláll!
TIPP:
Ha kedvet kaptál, most még biztos találsz a piacon hozzávalókat. Karácsonyra elkészülhet a kovászos uborkád!