6 éve

Itt az ősz diétás nagyágyúja: fahéjas-almás zabkalács

Olyan illatos, finom és laktató reggelit mutatunk, amitõl tuti leesik az állad!

Ez a rusztikus kalács igazi csemegének ígérkezik! Fűszeres-almás íze miatt önmagában, vagy egy leheletnyi vajjal is tökéletes reggeli! A zabpehelytől kissé tömörebb az állaga, mint a foszlós kalácsnak, cserébe viszont sokkal egészségesebb! Cukor hozzáadása nélkül , lassan lebomló szénhidrátokat tartalmazó alapanyagokból készül, így nem ugrasztja ki a vércukorszintedet.

Elkészítése sem igényel különösebb pepecselést! Mire bemelegszik a sütő, már kész is a tészta!

Fahéjas-almás zabkalács

 

Hozzávalók:

  • 85 g zabpehely
  • 170 g teljes kiőrlésű liszt
  • 280 g almapüré
  • 1/2 csésze szárított almaszirom
  • 2 tojás
  • 1 dl olvasztott vaj
  • 1/2 dl tej
  • 5 tk. Lovely Sweet édesítőszer (vagy 3 ek. nyírfacukor)
  • 1.5 tk. sütőpor
  • 3/4 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 mk só
  • 1/4 tk. őrölt szerecsendió
  • egy csipet szerecsendió
  • A tetejére

  • durvára vágott dió
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • Így készítsd el:

    1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Vajazz ki egy sütőformát (kb. 22 x 12,5 cm)

    2. Egy nagyobb tálban keverd el a tojásokat az almaszósszal, a vajjal és a tejjel.

    3. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, fahéjat, szódabikarbónát, sót, szerecsendiót és a szegfűszeget.

    4. Egy fél teáskanállal ebből a keverékből szórj az almadarabokra - ez megakadályozza majd, hogy lesüllyedjenek a tészta aljára.

    5. Add hozzá a száraz alapanyagokhoz a zabpelyhet.

    6. Most elegyítsd a száraz és nedves hozzávalókat. Szórd a szárított almát a tésztába, és oszlasd el benne egyenletesen.

    7. Öntsd az egészet a formába, szórd a tetejére diós keveréket, és finoman nyomkodd rá az ujjaddal. 

    8. Süsd 50-60 percig, amíg szépen barnul a kalács teteje. Végezz tűpróbát is!

    Tipp: 3-4 napig is eláll egy visszazárható tasakban!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!