"Időben szóltam, hogy elmebeteg" - Gulyás Gergely keményen beleszállt Magyar Péterbe

INSIDER
Létrehozva: 2016.08.25.

Így vágj fel egy egész csirkét gyorsan, olcsóbban kijössz!

Mûanyag tálcán kínált, elõre darabolt csirkét szoktál vásárolni? Nem éri meg! Csak 5 percet nyersz, viszont 500 forintot elbuksz!

Ugye te is gyakran csak beszaladsz a boltba, és az előre felaprított, műanyag tálcán kínált fóliás csirkét vásárolod, gondolván, így lesz otthon leggyorsabban vacsora?

Tudod, mit nyersz így? Maximum 5 percet... körülbelül ennyi idő alatt lehet szakszerűen felaprítani egy csirkét.

Amit viszont veszítesz: 300-500 forintot – ennyivel ugrik meg ugyanis a csirke ára a darabolás és a csomagolás miatt. Arról nem beszélve, hogy a tálcás csirkék zöme nagyüzemi húsáru – egészen más beltartalmi értékekkel, mint egy kukoricán nevelkedett baromfi.

Az árkülönbséggel szinte a szabadtartású csirkét tudnád megvásárolni! Ha igazi ízekre vágysz, ha rendes csirkepörköltöt és rántott húst szeretnél, ne a fóliára és a műanyag tálcára, hanem egész csirkére áldozod a pluszpénzt! Irány a piac!

Lássuk a lépéseket!

1. Először vágd le a csirke két lábát, egyúttal az ízek legvégéről a körmöket.

2. Jöhet a szárnya!  Húzd el a testtől, így jobban alá tudsz kanyarítani a vágásnál, igazi "combos" lesz a szárny legnagyobb része.

Ebben a fázisban így néz ki a csirke:

3. A combok esetében hasonló módon járj el. Tartsd el a testtől a csirke combját, és az éles késsel óvatosan fejtsd le a hártyaréteg mentén a húst.

Itt tartunk:

4. Meg kell bontani a hasüreget, ki kell szedni a belsőségeket. A béllel nincs dolgod, mert az  árusok azt mindig eltávolítják. Óvatosan, a bordacsontok mellett végezd a bemetszést, majd a mellcsont és gerinc szétfeszítésével tedd hozzáférhetővé a belső terepet. Ott a szív, a máj, a lép és a zúza.

5. A májat alulról fogd meg, és húzd ki. Határozott, de óvatos mozdulattal, hogy lehetőleg ne sérüljön. A máj oldalán lévő sötétzöld foltot - az epét - óvatosan ki kell vágnod. Ugyanis nemcsak a magyar szólásmondás szerint keserű, hiszen tényleg az, sőt: pokolian keserű.

6. A kiemelt belsőségek közt biztos felismered a zúzát. Vágd körbe, belülről le tudod fejteni a belső falát.

7. A hátcsontokat és a mellrészt válaszd el egymástól. A hátrészt érdemes kettévágni - akár levesbe, akár pörköltbe teszed, kényelmesebben elfér a lábosban.

Íme, az eredmény, a szakszerűen részekre szedett csirke!

Igazán egyszerű feladat, nem érdemes ezért pluszpénzt kiadnod!

Plusz egy trükk:

Sokak számára a csirkeláb igazi ínyencfalat, csakhogy erről le kell húzni még a külső, kemény bőrréteget. 20-30 másodpercre tartsd forró vízbe, ez után könnyen meg tudod tenni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek