RETRO RÁDIÓ

Így vágj fel egy egész csirkét gyorsan, olcsóbban kijössz!

Így vágj fel egy egész csirkét gyorsan, olcsóbban kijössz!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 08. 25. 13:23

Mûanyag tálcán kínált, elõre darabolt csirkét szoktál vásárolni? Nem éri meg! Csak 5 percet nyersz, viszont 500 forintot elbuksz!

Ugye te is gyakran csak beszaladsz a boltba, és az előre felaprított, műanyag tálcán kínált fóliás csirkét vásárolod, gondolván, így lesz otthon leggyorsabban vacsora?

Tudod, mit nyersz így? Maximum 5 percet... körülbelül ennyi idő alatt lehet szakszerűen felaprítani egy csirkét.

Amit viszont veszítesz: 300-500 forintot – ennyivel ugrik meg ugyanis a csirke ára a darabolás és a csomagolás miatt. Arról nem beszélve, hogy a tálcás csirkék zöme nagyüzemi húsáru – egészen más beltartalmi értékekkel, mint egy kukoricán nevelkedett baromfi.

Az árkülönbséggel szinte a szabadtartású csirkét tudnád megvásárolni! Ha igazi ízekre vágysz, ha rendes csirkepörköltöt és rántott húst szeretnél, ne a fóliára és a műanyag tálcára, hanem egész csirkére áldozod a pluszpénzt! Irány a piac!

Lássuk a lépéseket!

1. Először vágd le a csirke két lábát, egyúttal az ízek legvégéről a körmöket.

2. Jöhet a szárnya!  Húzd el a testtől, így jobban alá tudsz kanyarítani a vágásnál, igazi "combos" lesz a szárny legnagyobb része.

Ebben a fázisban így néz ki a csirke:

3. A combok esetében hasonló módon járj el. Tartsd el a testtől a csirke combját, és az éles késsel óvatosan fejtsd le a hártyaréteg mentén a húst.

Itt tartunk:

4. Meg kell bontani a hasüreget, ki kell szedni a belsőségeket. A béllel nincs dolgod, mert az  árusok azt mindig eltávolítják. Óvatosan, a bordacsontok mellett végezd a bemetszést, majd a mellcsont és gerinc szétfeszítésével tedd hozzáférhetővé a belső terepet. Ott a szív, a máj, a lép és a zúza.

5. A májat alulról fogd meg, és húzd ki. Határozott, de óvatos mozdulattal, hogy lehetőleg ne sérüljön. A máj oldalán lévő sötétzöld foltot - az epét - óvatosan ki kell vágnod. Ugyanis nemcsak a magyar szólásmondás szerint keserű, hiszen tényleg az, sőt: pokolian keserű.

6. A kiemelt belsőségek közt biztos felismered a zúzát. Vágd körbe, belülről le tudod fejteni a belső falát.

7. A hátcsontokat és a mellrészt válaszd el egymástól. A hátrészt érdemes kettévágni - akár levesbe, akár pörköltbe teszed, kényelmesebben elfér a lábosban.

Íme, az eredmény, a szakszerűen részekre szedett csirke!

Igazán egyszerű feladat, nem érdemes ezért pluszpénzt kiadnod!

Plusz egy trükk:

Sokak számára a csirkeláb igazi ínyencfalat, csakhogy erről le kell húzni még a külső, kemény bőrréteget. 20-30 másodpercre tartsd forró vízbe, ez után könnyen meg tudod tenni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.