kulcsár edina
Elkészítése nagyon egyszerû, percek alatt megvan. Világos, fényes, üdítõ torta lesz, villásreggelinek, desszertnek is remek. Hûtõben 1 hétig is eltartható.
Dél-olasz recept, ott vaj helyett olívaolajat tesznek még az édességbe is. Ennek köszönhető, hogy a torta behűtve is lágy, krémes, nedves marad.
HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd be a sütőt 180 Celsius fokra. Egy 22 cm átmérőjű, szétszedhető tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, vékonyan vajazd ki, majd szitáld meg liszttel.
2. Szórd egy közepes fazékba a cukrot, a tejet, a reszelt citromhéjat, a vaníliarúd kikapart belsejét és a rudat magát is, majd nagyon lassú tűzön, folyamatosan kavarva olvaszd meg a cukrot. Ne engedd forrni. Vedd le a tűzről, takard le, és tedd félre 15 percre, hogy az ízek összeérjenek, és lehűljön.
3. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Habverővel keverd bele a darált mandulát. Öntsd bele az olívaolajat, a felvert tojásokat, a lehűtött tejes keveréket, és gyengéden verd, míg sima tésztát nem kapsz.
4. Öntsd át a tésztát az előkészített tortaformába, és tetszés szerint rendezd el a tetején a sárgabaracknegyedeket. Szórd meg a mandulapehellyel, és süsd 30-35 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Ellenőrizd, hogy megsült-e a belseje: szúrj bele egy nagy tűt, ha nem ragad rá tészta, kész van.
Tedd rácsra 10 percre, hogy kicsit hűljön, majd távolítsd el az oldalakat, hogy tökéletesen meghűljön.
Tipp:
Ha nagyon apró sárgabarackokat használsz, könnyen lesüllyed a tortaforma aljára. Ez esetben két rétegben helyezd el a barackokat.