RETRO RÁDIÓ

Hihetetlen, de ennyi mindenre jó a rózsaszirom!

Hihetetlen, de ennyi mindenre jó a rózsaszirom!
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2016. 07. 11. 10:51

Ha van saját kerted, benne rózsával, esetleg hozzá tudsz jutni friss, vegyszerektõl mentes, organikusan nevelt virágokhoz, boszorkánykonyhádban fantasztikus csodákat alkothatsz a leszedett szirmokból.

Az első és talán az egyik legfontosabb lépés a szirmok begyűjtése.  Legjobb, ha már 2 napja nem esett, kellemes száraz az idő. A könnyen letéphető, teljes érésben lévő szirmok a legjobbak, melyeket érdemes korán reggel szedni, ekkor ugyanis a legerőteljesebb az illóolaj- tartalmuk.

Papírzacskóba vagy háncskosárba szedd, semmiképp ne tedd műanyag edénybe.
 

Rózsaszirmok jégkockába fagyasztva

El szeretnéd bűvölni a párodat vagy a vendégeidet? Dobd fel az italokat virágos jégkockákkal.

ELKÉSZÍTÉS:

1. Jégkockatartóba önts 1/3 részig vizet. Fagyaszd be.
2. Tegyél a tartó minden rekeszébe 1-1 rózsaszirmot vagy pici egész rózsát. Tölts rá vizet és tedd vissza a fagyasztóba.
3. Ha már szilárd, töltsd fel színültig vízzel.

Tipp:

Ha buborékmentes,  kristálytiszta jégkockákat szeretnél, használj desztillált vizet, vagy forralt, majd lehűtött vizet.

Kandírozott rózsaszirom


HOZZÁVALÓK:

  • 2/3 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csipet tengeri só
  • ¼ csésze víz
  • 1 csésze szárított rózsaszirom
  • ELKÉSZÍTÉS:

    1. Egy laposabb lábosba tedd fel főni a cukrot, vizet, sót.
    2. Közepes lángon melegítsd fel, folyamatosan kevergetve, míg elkezd a cukorszirup sűrűsödni.
    3. Szórd a rózsaszirmokat a a lábosba, és nyomkodd bele a szirupba, hogy mindegyiket jól befedje. Gyorsan dolgozz, mert amint leveszed a lángról, azonnal megkeményedik.


    4. Amilyen gyorsan csak tudod, tedd át a szirmokat egy tepsibe, amit előzőleg kivajaztál és megszórtad cukorral. Csak 1 rétegben terítsd szét a szirmokat, szórd meg újra cukorral és hagyd hűlni.

    Rózsasziromlekvár

    HOZZÁVALÓK:

  • 600 g fehér porcukor
  • 200 g rózsaszirom
  • 600 ml víz
  • 1 citrom leve
  • ELKÉSZÍTÉS:

    1. Óvatosan öblítsd le és csepegtesd le a szirmokat. Szórd őket egy nagy tálba 200 g cukorral és a citromlével. Kézzel finoman masszírozd át a szirmokat, amíg lágy, pasztaszerű állagot nem kapsz. A szirmok egészben maradjanak, ne tépődjenek el. A masszázs segítségével a cukor és a citrom hatására kiengedik a színüket, illatukat.

    2. A maradék cukrot öntsd a vízbe, melegítsd föl egy nagy lábasban, míg a cukor el nem olvad. Add hozzá a szirmokat, és folyamatosan kavargatva főzd, míg a szirup be nem sűrűsödik (kb. 30 perc). Ekkor a szirmok már nem úszkálnak. Nem igazán lesz lekvár, inkább egy csodaszép, illatos szirup. Ne főzd túl, mert besötétedik.

    3. Még forrón töltsd tiszta, sterilizált üvegbe, és hagyd kihűlni.
     

    TIPP:

    Nagyon finom natúr joghurtba keverve is.

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.