kulcsár edina
Ha van saját kerted, benne rózsával, esetleg hozzá tudsz jutni friss, vegyszerektõl mentes, organikusan nevelt virágokhoz, boszorkánykonyhádban fantasztikus csodákat alkothatsz a leszedett szirmokból.
Az első és talán az egyik legfontosabb lépés a szirmok begyűjtése. Legjobb, ha már 2 napja nem esett, kellemes száraz az idő. A könnyen letéphető, teljes érésben lévő szirmok a legjobbak, melyeket érdemes korán reggel szedni, ekkor ugyanis a legerőteljesebb az illóolaj- tartalmuk.
Papírzacskóba vagy háncskosárba szedd, semmiképp ne tedd műanyag edénybe.
El szeretnéd bűvölni a párodat vagy a vendégeidet? Dobd fel az italokat virágos jégkockákkal.
ELKÉSZÍTÉS:
1. Jégkockatartóba önts 1/3 részig vizet. Fagyaszd be.
2. Tegyél a tartó minden rekeszébe 1-1 rózsaszirmot vagy pici egész rózsát. Tölts rá vizet és tedd vissza a fagyasztóba.
3. Ha már szilárd, töltsd fel színültig vízzel.
Tipp:
Ha buborékmentes, kristálytiszta jégkockákat szeretnél, használj desztillált vizet, vagy forralt, majd lehűtött vizet.
HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS:
1. Egy laposabb lábosba tedd fel főni a cukrot, vizet, sót.
2. Közepes lángon melegítsd fel, folyamatosan kevergetve, míg elkezd a cukorszirup sűrűsödni.
3. Szórd a rózsaszirmokat a a lábosba, és nyomkodd bele a szirupba, hogy mindegyiket jól befedje. Gyorsan dolgozz, mert amint leveszed a lángról, azonnal megkeményedik.
4. Amilyen gyorsan csak tudod, tedd át a szirmokat egy tepsibe, amit előzőleg kivajaztál és megszórtad cukorral. Csak 1 rétegben terítsd szét a szirmokat, szórd meg újra cukorral és hagyd hűlni.
HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS:
1. Óvatosan öblítsd le és csepegtesd le a szirmokat. Szórd őket egy nagy tálba 200 g cukorral és a citromlével. Kézzel finoman masszírozd át a szirmokat, amíg lágy, pasztaszerű állagot nem kapsz. A szirmok egészben maradjanak, ne tépődjenek el. A masszázs segítségével a cukor és a citrom hatására kiengedik a színüket, illatukat.
2. A maradék cukrot öntsd a vízbe, melegítsd föl egy nagy lábasban, míg a cukor el nem olvad. Add hozzá a szirmokat, és folyamatosan kavargatva főzd, míg a szirup be nem sűrűsödik (kb. 30 perc). Ekkor a szirmok már nem úszkálnak. Nem igazán lesz lekvár, inkább egy csodaszép, illatos szirup. Ne főzd túl, mert besötétedik.
3. Még forrón töltsd tiszta, sterilizált üvegbe, és hagyd kihűlni.
TIPP:
Nagyon finom natúr joghurtba keverve is.