tóth gabi
Szeretnéd átmenteni a nyár ízeit, a fûszerek aromáit az õszbe vagy a télbe? A növényeidet lefagyaszthatod, de akár olívaolajos fûszerkockákat is készíthetsz belõlük.
A fűszer- és gyógynövények aromaanyagaikat a fagyasztás során is megőrzik. Készíthetsz hűsítő italaidhoz mentás, citromfüves jégkockát, de ennél sokkal izgalmasabb ötletet is mutatunk.
Nem kell hozzá más csak jégkockatartó vagy visszazárható fagyasztózacskó, fűszerek és olívaolaj.
Bazsalikom, kapor, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, zsálya, tárkony, oregánó, citromfű, snidling, kakukkfű - mind-mind alkalmas arra, hogy fagyasztóban tárold télire.
Teendők:
1. Tisztítsd ki és töröld szárazra a jégkockatartókat.
2. Alaposan mosd meg a friss fűszernövényeket. Rázd le róluk a nedvességet és konyharuhán hagyd, hogy a levelek megszikkadjanak. Minden növényt külön moss és száríts!
3. A leveleket éles késsel aprítsd kicsire.
4. A felaprított növénykéket tedd félig, esetleg a forma 2/3-ig a tartóba, majd öntsd fel olívaolajjal!
5. Tedd fagyasztóba 3-4 órára.
6. Ha megfagytak, határozott mozdulattal vedd ki a kockákat és rakd egy előre már elkészített, nagy műanyag dobozba.
7. Tedd ezt külön-külön a többi fűszernövénnyel is. A dobozok tetejére pedig írd rá, hogy oregános-olívaolajos , kakukkfüves, bazsalikomos stb. fűszerkocka. A jégkockatartóból kikerült dermedt fűszeres olaj után bátran rakhatsz más fűszert, nem fogja átvenni az előző ízét, illatát.
A későbbiekben az olívaolajos friss fűszert csak ki kell venned a fagyasztóból és mesésen friss, olívás ízt ad olaszos tésztáidnak vagy bármilyen más ételednek.
Ha felcímkézett zacskókba zárod a fűszernövényeket fontos, hogy a zacskó lezárása előtt préseld ki belőle az összes levegőt. Késsel vághatod őket, nincs szükség arra, hogy teljesen felengedjenek.