kulcsár edina
Orgonaszörp vagy orgonalekvár? Igazából mindkettõ hasonlóan készül és isteni finom, a különbség csupán az, hogy teszel-e bele zselésítõ anyagot vagy nem. Lássuk a recepteket!
HOZZÁVALÓK:
Az első lépés a legnehezebb, mert egy tiszta környékről kell begyűjtened a virágokat, amiket aztán egyenként le kell szedni a fürtről.
Ezután a vizet és a cukrot keverd össze egy lábasban, és először lassú tűzön kevergesd, amíg el nem olvad, majd öntsd bele a virágszirmokat, és forrald fel. Zárd el a lángot, öntsd rá a citromsavat, és egy éjszakán át pihentesd.
Másnap szűrd le a virágokat és öntsd hozzá a narancs és a citromlevet.
Az intenzívebb ízhatás kedvéért össze is turmixolhatod a virágokat még a szűrés előtt.
Ha lekvárt készítesz, akkor a zselésítő anyagot most kell hozzákeverni. Közepes lángon még egyszer forrald át, majd sterilizált üvegekbe töltsd, és állítsd fejjel lefelé.
Ha a zöld szártól rendesen megtisztítod a virágszirmokat, akkor le sem kell a lekvárodat szűrni. Az éjszakai pihentetés után a szirmok teljesen átlátszóak lesznek, egészen fantasztikus textúrával.
Ha szeretnéd a szörpöt is kipróbálni, a pontos receptet itt elolvashatod: