Létrehozva: 2016.04.26.

Így lesz olcsóbb és egészségesebb a kóla

Még egy titokkal kevesebb! Most megmutatjuk, hogyan juthatsz a legkeresettebb üdítõhöz fillérekbõl pár perc alatt!

Szerző Boros Jutka

 

 

Kezdetek kezdetén a kóla jellegzetes ízét és hatását a kóladiónak és a kokacserje levelének köszönhette.

Eredetileg gyógyszernek szánták, mára azonban a világ legkeresettebb üdítőitalává nőtte ki magát, noha állítólag már nem tartalmazza egyik eredeti összetevőjét sem. Az pedig, hogy ezeket mivel helyettesítik, természetesen szuper titkos.

Egy biztos: a kóla sokaknál a mai napig függőséget okoz…

Bizony akad, akinek komoly tétel a havi kiadásai közt a kóla. De miért tömnéd a multik zsebét a pénzzel, amikor otthon is elkészítheted magadnak a legendás üdítőitalt? Mutatjuk is, hogyan! Ebben a receptben tulajdonképpen egy fűszeres szörpről van szó, így aztán valóban meglepő, hogy a végeredményben mégis visszaköszön a jól ismert kólaíz!

Hozzávalók: ( 2 liter italhoz)

  • 2 közepes méretű narancs reszelt héja
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 1 nagy lime reszelt héja
  • 1/8-ad teáskanál őrölt fahéj
  • 1/8-ad teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 1 cikkely csillagánizs (nem egy egész!)
  • 1/2 teáskanál szárított levendulavirág
  • 2 teáskanál reszelt friss gyömbér
  • 4 centis vaníliarúd, félbevágva
  • 1 tk fekete teafű
  • 1/4 teáskanál citromsav
  • 400 g cukor, plusz 2 teáskanálnyi még hozzá
  • 1 evőkanálnyi barnacukor
  • Opcionális: 3/4 teáskanál karamellszínezék, koffein tabletta
  •  

    Így készítsd:

    1. Tedd egy nagy lábasba a reszelt citrushéjakat, fahéjat, szerecsendiót, csillagánizs-darabkát, levendulát, reszelt gyömbért, vaníliát, teát és a citromsavat.

    2. Öntsd fel 2 bögre vízzel (470ml) és forrald föl. Ha már rotyog, tedd takarékra, és fedő alatt főzd 20 percig.

    3. Ha kész, szűrd át duplán hajtott tiszta textilen.

    4. A cukrokat karamellizáld meg. A leszűrt folyadékot öntsd vissza a lábasba a cukorra.

    5. Lassú tűzön forrald fel. Ez után már csak 5-10 percig kell főzni magas hőfokon, és kész is!

    6. Öntsd fel jéghideg szódával vagy ásványvízzel, és már kortyolhatod is a boltinál sokkal egészségesebb kóládat! (Kb. ötszörös hígítás ajánlott.)

     

    Ha idegenkedsz az ételszínezéktől, akkor készülj föl rá, hogy nem a megszokott színben fog pompázni az italod!

    Amennyiben a bolti kólát nemcsak az íze, hanem élénkítő hatása miatt is fogyasztod, dobj a a főzés utolsó fázisban egy-két koffeintablettát a szörpbe!

    Tipp:

    Az ízesített változatokat is elkészítheted, ha több vaníliát teszel bele, vagy ha a vízmennyiség fele helyett meggylevet használsz!

     

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek