tóth gabi
Ha bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket együtt tárolsz, hamarabb megromolhatnak. Ám ha tudod, mit mi mellé érdemes pakolni a kamrában, tovább friss marad az élelmiszer, így sokat spórolhatsz a konyhapénzen.
Azt eddig is tudtuk, hogy egyetlen rohadt alma egy egész kosárnyit tehet tönkre. De vajon tudtad-e, hogy a görögdinnye megromolhat, ha egy egyébként teljesen egészséges alma érik mellette? Ez azért van, mert bizonyos gyümölcsök érés közben etiléngázt bocsátanak ki, ez pedig csökkentheti szomszédjaik élettartamát. Az alma, a körte, a sárgabarack, a banán, a kivi, a mangó, az őszibarack és a szilva etiléntermelő gyümölcs, így nem érdemes más gyümölcsökkel együtt tárolni őket.
Különösen a krumplit és az édesburgonyát kell tőlük távol tartani, hogy ne kezdjenek csírázni. De a spárga, a brokkoli, asárgarépa, a saláta és a zöldbab is érzékeny az etilénre. A cseresznye, a meggy és az áfonya nem termel sok etilént. Ha szeretnéd meghosszabbítani a zöldségek és gyümölcsök élettartamát, a sárga- és fehérrépát, valamint a céklát mindig a hűtőben tartsd, a bogyós gyümölcsöket pedig azonnal fagyaszd le, ha nem akarod rögtön elfogyasztani őket. A hagyma és a fokhagyma is a hűvös, sötét helyeket szereti.
A kivi és az avokádó jó barátok: tartsd őket a pulton, amíg megérnek, majd tedd a hűtőbe. A paradicsomot és a szilvát is tárolhatod együtt a hűtőben, de fogyasztás előtt hagyd őket szobahőmérsékletre melegedni, így jobb az ízük. A nektarint, a barackot és a körtét szobahőmérsékleten tárold: ha túl hamar a hűtőbe rakod őket, veszítenek az ízükből. Az uborka, a paprika, a karfiol és a brokkoli legyen a hűtőben, de különítsd el a gyümölcsöktől, mivel az etiléntől hamar megromlanak.
A banánt is tárold minden más gyümölcstől és zöldségtől, mivel annyi etilént termel, hogy minden megromlik mellette. A krumpli és a hagyma se legyen egymás szomszédja, mivel a krumpli átveheti a hagyma ízét.