tóth gabi
Már õseink is felismerték a cserépedény elõnyeit az ételek sütésénél, és a rómaik tökéletesítették ezt a technikát. De vajon miért jó desszertet készíteni agyagedényben?
A cserepes sütemény még majdhogynem ismeretlen fogalom a hazai konyhákban, hiszen a legtöbben a cserepet ültetésére használják és nem sütemény készítésre!
Pedig már az ókori rómaiak is tudták, hogy az agyagban sült étel, sokkal zamatosabb és porhanyósabb lesz. Mindez annak köszönhető, hogy a sütés előtt beáztatott edényből kiáramló gőz egyenletesebben párolja az ételt, ráadásul a süteményeket nem engedi kiszáradni és megvédi a leégéstől is.
Így egy egyszerű virágcserép is remekül alkalmazható a konyhában, mint sütő eszköz! Ehhez azonban csak új és nem mázas valamint nem lakozott cserepet érdemes használni.
A cserepet sütés előtt kend ki zsiradékkal és okvetlenül béleld ki sütőpapírral vagy muffinpapírral. Az első használat előtt mindenképp forrázd le a cserepet, hogy a port és az agyagrészecskéket lejöjjenek róla. Majd egy rövid időre áztasd be.
Süthetsz benne kelt tésztát, felfújtat vagy muffint is.
Íme,egy csokis muffin recept, ami remekül mutat majd a húsvéti asztalon is.
HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS:
Keverd össze először a folyékony hozzávalókat, majd tedd hozzá a többit. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és a muffinpapírral kibélelt cserepekbe kanalazd bele a tésztát. Sütés után díszítsd a sütit marcipánvirágokkal.
A húsvéti asztalod dísze lesz.