RETRO RÁDIÓ

Új húsvéti őrület: süss sütit virágcserépben

Új húsvéti őrület: süss sütit virágcserépben
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 03. 13. 13:55

Már õseink is felismerték a cserépedény elõnyeit az ételek sütésénél, és a rómaik tökéletesítették ezt a technikát. De vajon miért jó desszertet készíteni agyagedényben?

A cserepes sütemény még majdhogynem ismeretlen fogalom a hazai konyhákban, hiszen a legtöbben a cserepet ültetésére használják és nem sütemény készítésre!

Pedig már az ókori rómaiak is tudták, hogy az agyagban sült étel, sokkal zamatosabb és porhanyósabb lesz. Mindez annak köszönhető, hogy a sütés előtt beáztatott edényből kiáramló gőz egyenletesebben párolja az ételt, ráadásul a süteményeket nem engedi kiszáradni és megvédi a leégéstől is.

Így egy egyszerű virágcserép is remekül alkalmazható a konyhában, mint sütő eszköz! Ehhez azonban csak új és nem mázas valamint nem lakozott cserepet érdemes használni.

A cserepet sütés előtt kend ki zsiradékkal és okvetlenül béleld ki sütőpapírral vagy muffinpapírral. Az első használat előtt mindenképp forrázd le a cserepet, hogy a port és az agyagrészecskéket lejöjjenek róla. Majd egy rövid időre áztasd be.

Süthetsz benne kelt tésztát, felfújtat vagy muffint is.

Íme,egy csokis muffin recept, ami remekül mutat majd a húsvéti asztalon is.

HOZZÁVALÓK:

  • 300 dkg joghurt
  • 120 dkg cukor
  • 120 dkg vaj
  • 1 zacskó sütőpor
  • 200 g liszt
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Keverd össze először a folyékony hozzávalókat, majd tedd hozzá a többit. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és a muffinpapírral kibélelt cserepekbe kanalazd bele a tésztát. Sütés után díszítsd a sütit marcipánvirágokkal.

    A húsvéti asztalod dísze lesz.

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.