Létrehozva: 2016.03.13.

Új húsvéti őrület: süss sütit virágcserépben

Már õseink is felismerték a cserépedény elõnyeit az ételek sütésénél, és a rómaik tökéletesítették ezt a technikát. De vajon miért jó desszertet készíteni agyagedényben?

A cserepes sütemény még majdhogynem ismeretlen fogalom a hazai konyhákban, hiszen a legtöbben a cserepet ültetésére használják és nem sütemény készítésre!

Pedig már az ókori rómaiak is tudták, hogy az agyagban sült étel, sokkal zamatosabb és porhanyósabb lesz. Mindez annak köszönhető, hogy a sütés előtt beáztatott edényből kiáramló gőz egyenletesebben párolja az ételt, ráadásul a süteményeket nem engedi kiszáradni és megvédi a leégéstől is.

Így egy egyszerű virágcserép is remekül alkalmazható a konyhában, mint sütő eszköz! Ehhez azonban csak új és nem mázas valamint nem lakozott cserepet érdemes használni.

A cserepet sütés előtt kend ki zsiradékkal és okvetlenül béleld ki sütőpapírral vagy muffinpapírral. Az első használat előtt mindenképp forrázd le a cserepet, hogy a port és az agyagrészecskéket lejöjjenek róla. Majd egy rövid időre áztasd be.

Süthetsz benne kelt tésztát, felfújtat vagy muffint is.

Íme,egy csokis muffin recept, ami remekül mutat majd a húsvéti asztalon is.

HOZZÁVALÓK:

  • 300 dkg joghurt
  • 120 dkg cukor
  • 120 dkg vaj
  • 1 zacskó sütőpor
  • 200 g liszt
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Keverd össze először a folyékony hozzávalókat, majd tedd hozzá a többit. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és a muffinpapírral kibélelt cserepekbe kanalazd bele a tésztát. Sütés után díszítsd a sütit marcipánvirágokkal.

    A húsvéti asztalod dísze lesz.

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek