
Végre hivatalos az információ, amiõl már régóta beszélnek....
Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, az FDA megerősítette azt az évek óta keringő pletykát,
miszerint szervetlen arzént adnak a tápos csirkéknek,
adta hírül az Associated Press. A leggyakrabban használt arzén tartalmú hozamfokozó, a roxarsone serkenti a növekedést, kiirtja a parazitákat, és színt ad a baromfihúsnak. Ez a szer eredeti állapotában nem mérgező, de bomlástermékként a csirke szervezetében méreggé alakul át.
![]()
Az arzént kapcsolatba hozták már húgyhólyag-, tüdő-, bőr-, vese-, és vastagbélrákkal, kisebb mennyiség rendszeres bevitele pedig részleges bénuláshoz és cukorbetegséghez vezethet.
A szert sajnos Magyarországon is használják a nagyipari tenyésztésben, és gyakorlatilag
nyílt titok, hogy nálunk is arzénos táppal etetik a csirkéket. Ezt a magyar hatóságok nem tagadták, azt viszont igen, hogy ennek lenne bármilyen egészségkárosító hatása.
Egyébként a bevizsgált minták több mint 70 százalékában kimutatták a mérgező anyagot. Most már csak két kérdés marad:
vajon a háztáji csirkével is ez a helyzet, illetve, akkor mostantól miből csináljuk a csirkepaprikást…?







