kulcsár edina
Megszabadulnál a fölöslegtõl, de vágysz az igazi, friss ízekre? Karalábé az új csodazöldség: a levese igazi diétás nagyágyú! Igazán jó választás, ha üdeséget csempésznél az asztalra!
Ezt az ízkombinációt valószínűleg még sosem érezted! A karalábét petrezselyemmel szoktuk meg, de ez itt most valami egészen más!
Tavaszi ízrobbanás: karalábé korianderrel!
A koriander az egzotikus konyhák fűszere, minden ételhez izgalmat ad. Elképesztő újszerű lesz vele a karalábéleves is, s bár eddig nem próbáltuk, ez az ízkombináció nálunk most mindent visz!
További előnye ennek a levesötletnek, hogy tökéletesen illeszkedik a diétába - a karalábé rengeteg rostot, de szénhidrátot szinte alig tartalmaz. A koriander viszont különleges illóolajai révén gyorsítja a zsírbontást, és segíti a szervezet méregtelenítési folyamatait.
Fontos:
Szigorú diétaterv esetén a betétként hozzá kínált pirított kalácskákat érdemes elhagyni.
Marton Adrienn receptje
Elkészítés: 40 perc
Hozzávalók:
(4-6 főre)
1 fej karalábé, apró kockákra vágva
2 db krumpli, apró kockákra vágva
1 db vöröshagyma, felkockázva
1 db zellerszál, feldarabolva
1 db póréhagyma, felkarikázva
2 fej sütőben sült fokhagyma
8 dl csirke alaplé (katt ide a receptért)
250 ml tej
1 ek. Pödör pisztácia olaj
15 szál friss koriander
só, bors ízlés szerint
1 marék kesudió
Így készítsd:
Lépésről lépésre:
1. A fokhagymafejeket vágd negyedekbe, nyers felületüket dörzsöld be olajjal, sóval, borssal így tedd a sütőbe. 200 fokon nagyjából 30-40 perc alatt készre sül. Csomagolhatod fóliába is a fokhagymát, úgy jobban megtartja az aromáját.
2. Közben az olajon párold üvegesre a hagymát, a zellert és a póréhagymát.
3. Mérsékeld a tüzet, majd add az alaphoz a krumplit és a karalábét. Kevergetés mellett pirítsd 5-10 percig.
4. Öntsd hozzá a csirkealaplevet és a tejet.
5. Add a léhez a sütőben sült fokhagymát és a kesudiót, majd lassú tűzön, letakarva forrald a levest legalább 20-25 percig.
6. Amikor megpuhultak a zöldségek, kész is a leves. Ekkor tedd bele a korianderszálakat. Turmixold össze, selymesen krémes, sima levest kell kapnod. Igény szerint tejszínnel még tovább sűrítheted.
Tipp: A krémleveseket gyakran tálalják valamilyen betéttel: krutonnal, vagy pirítóssal. Ehhez a karalábé-krémleveshez próbáld ki a sajtos kalácspirítóst!
Egyszerű sajtos melegszendvics kalácsból!
Új kombináció és édeskés íze tökéletesen passzol a zsenge karalábéhoz!
Ha szeretnél még több egészséges ételt kipróbálni, kukkants be Marton Adrienn honlapjára!
Vagy látogass el a Facebook-oldalára!