kulcsár edina
Sztárcukrász árulta el azt, amire álmunkban sem gondoltunk volna. De az biztos, hogy mostantól rászokunk!
Egészen elképesztő módszert osztott meg a nagyvilággal egy ismert kansasi olasz étterem második generációs tulajdonosa és séfje. Elárulta, mi az a titkos összetevő, melytől minden, de tényleg minden csokoládétorta mennyei lesz.
Ez az összetevő ugyanis különösen krémessé, lággyá varázsolja a süteményt, megakadályozza, hogy kiszáradjon a tészta.
A megoldást a családi történet szerint még édesapja alkalmazta először, és bármennyire is meglepő, nem más, mint egy kevés majonéz, amit a süteményhez adnak. Némi kutatást is végzett a témában, és egészen régi receptet is talált, melynél már alkalmazták ezt a megoldást. Már 1927-ben is akadt olyan feljegyzés, ahol kimondottan a hozzávalók közt szerepelt a majonéz egy csokitortánál.
És hogy legyen konkrét elképzelésünk is arról, hogyan néz ki egy csokoládétorta ezzel a módszerrel, jöjjön egy recept, melyből nem hiányozhat a majonéz. Na meg a csokoládé sem! Az egyszerűség kedvéért pedig még méricskélned sem kell nagyon: vegyél elő egy 2,5 decis csészét, ebben kell majd a hozzávalók nagy részét kimérned.
2 csésze liszt
2/3 csésze cukrozatlan kakaópor
1 1/4 teáskanál szódabikarbóna
1 1/4 teáskanál sütőpor
3 tojás
1 2/3 csésze cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csésze majonéz
1 1/3 csésze víz
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazz és lisztezz ki egy tortaformát vagy tepsit
A száraz alapanyagokat, vagyis a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és sütőport keverd össze és tedd félre
Keverd össze elektromos habverővel, magas fokozaton a tojást, a vaníliát és a cukrot, míg habos és krémes nem lesz
Alacsony fokozaton keverd hozzá a majonézt
A masszához fokozatosan és felváltva keverd hozzá a lisztes keveréket és a vizet
Öntsd a formába, süsd 30 percig, majd hagyd hűlni
Hintsd meg porcukorral, vagy ha még úgy érzed, nem elég a jóból, akkor készíts hozzá isteni csokimázat 1 tábla olvasztott étcsokoládéból, 4-4 evőkanál cukorból és 40 g vajból. De díszítheted gyümölccsel és feldobhatod akár tejszínhabbal is!