kulcsár edina
A csicsóka szó hallatán sokan csak fanyalognak, fõleg, amikor kezükbe veszik a piacon a göcsörtös kis gumót. Pedig ez a zöldség valóságos csoda! Remek diétás alapanyag, sõt cukorbetegek számára egy gyógyszer. A legjobb, ha azonnal veszel belõle néhány kilóval.
Ma már szinte hihetetlen, hogy volt idő, amikor csak a disznóknak adták a csicsókát, mert emberi fogyasztásra alkalmatlannak tartották.
Ezt a különleges zöldséget napjainkban már az igazi ínyenceknek a legfinomabb, halak és libamájpástétomok mellé szolgálják fel. De hogy futott be a csicsóka ilyen óriási karriert? Természetesen nem véletlenül. Hiszen íze sokkal finomabb a burgonyánál, ráadásul egészségesebb is.
Dietetikusok évekkel ezelőtt rájöttek, hogy a csicsókában lévő szénhidrát inulin formájú, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, vagyis sokkal kevésbé hizlal. Édes íze mégis eltelít, gyorsan csökkenti az éhségérzetet. A cukorbetegeknél azért fantasztikus szénhidrát-energiaforrás, mert akkor sem emeli a vércukorszintet, ha rendszeresen esznek belőle. Mindez úgy lehetséges, hogy a benne levő inulin emésztéséhez nincs szükség inzulinra. Sőt, a legújabb kutatások szerint az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását.
A csicsókát egyébként nem csak cukorbetegeknek és diétázóknak ajánlják, hisz számtalan más jó tulajdonsággal is rendelkezik. Képes például a bélben lévő probiotikumokat táplálni, ezáltal erősíti az immunrendszert is. Sőt, az inulint már rákterápiában is alkalmazták, de a csicsóka még a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét.
A gumókat vízben, kefével alaposan tisztítsd meg, vagy szükség szerint hámozd. Rövid ideig héjában is főzheted, sütheted, így gyorsabban pucolható. A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen a legegészségesebb, így jut belőle szervezetedbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag.
A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatod főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához.