
Mindenkinek lapul a sütis könyvében egy mennyei finomság az üknagyitól. A legfinomabb édességek titkai nemzedékrõl nemzedékre szállnak. A világ legegészségesebb desszertjét már 6000 évvel ezelõtt is fogyasztották a görögök. Most te is elkészítheted!
A magyar gasztronómia sem szégyenkezhet, hiszen isteni desszertjeink vannak, amiket már őseink is előszeretettel fogyasztottak. Azonban a görögök valóban tudják mitől döglik légy. Az édesség, melynek receptje már 6000 éves, mindent tartalmaz, ami az egészséghez és az örök fiatalsághoz kell. És még finom is.
![]()
A különlegesség édes íze
Ha meghalljuk az édesség szót, akkor rögtön egy egészségtelen, cukros sütemény jut róla az eszünkbe. A görögök mennyei desszertje azonban különösen jótékony hatással van a testre. Nemcsak boldogsághormonnal telít el és feltölti a lelket, de fitten is tart.
![]()
A több ezer éve ismert görög édesség két fő összetevője ugyanis a méz és a szezámmag.
A Közel- Kelet mannája
Méltán tartják ezt a két összetevőt csodaszernek. A szezámmag és a méz a vitaminok és ásványi anyagok kiapadhatatlan forrását biztosítják a testednek. A cink, magnézium, kalcium, kálium mellett rezet és rostokat tartalmaznak. Ezek pedig természetes módon állítják helyre a vérnyomást, javítják a véráramlást. Ezzel pedig nemcsak a stresszt csökkentik, de fitté is tesznek.
![]()
Amerikai tudósok megerősítették, hogy a méz és a szezám felveszi a harcot a depresszióval. A bennük levő antioxidánsok segítségével, pedig rendszeresen fogyasztva segít megelőzni a rák kialakulását is.
![]()
A titkos recept
Ehhez az édességhez a mézen és a szezámmagon kívül egy jó darálóra lesz szükséged. A tészta alapja a Tahini, vagyis a szezámból készült paszta. Ehhez törj össze 300 grammnyi magot, majd add hozzá egy fél citrom levét. A krémes állag eléréséhez önts hozzá még két evőkanál olíva olajat és a kívánt mennyiségű mézet. Ezzel kész is a nyers alapanyagod.
![]()
Ebből formázz golyócskákat, vagy egy nagy téglalapot. Ha szeretnéd fokozni az ízhatást a kész gömböket hintsd meg még összetört olajos magokkal vagy szezámmaggal. Ha ezzel megvagy, pár órára tedd a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Ha téglalapot formáztál, miután megkötött törd apró darabokra. Hidd el, ez az édesség megállja a helyét vendégváró falatkaként is, de egy kiadós ebédre is felteszi a koronát.







