tóth gabi
Õsszel kevesebb zöldséget, gyümölcsöt tudunk vásárolni. De ha ilyenkor is jólesne egy kis friss íz, láss neki egy kicsit kertészkedni! Ehhez nincs más dolgod, mint beszerezni néhány csíráztatáshoz használható magot.
Az áztatás
A vegyszermentes magokat először öblítsd le, majd áztasd be. Az olajos magvakat 1 napra, a gabonákat 12 órára, a pici apró magocskákat csak 4-8 órára kell vízbe tenni, ahhoz, hogy kihajtsanak.
A csíráztatás
Bioboltokban olcsón vásárolhatsz műanyagból vagy agyagból készült csíráztató edényeket, de egy egyszerű tányérban is kikelnek a csírák. A speciális edény különböző szintjeire kerülnek vékonyan elterítve a magok, az alsó tálba pedig tegyél vizet. Rakd az egészet a konyha egy melegebb (20-22 C) pontjára, a többit pedig bízd a természetre. Ha egy egyszerű tálra szórod a magokat, akkor takard le egy bevizezett vászondarabbal, amit folyamatosan tarts nedvesen. A csírázás után a harmadik napon már nem is kell a vászon.
Rendszeres öblítés
A kikelt magokat érdemes reggel és este folyó víz alatt egy kicsit átöblíteni, illetve az alsó tálban lévő vizet kicserélni. Így elkerülheted az esetleges penészedést.
3-4 nap múlva már eheted is a csírákat.
Hoppá!
Ha sötétebb helyen kelteted a magokat, a csíra világos marad, de több lesz benne a B-2 vitamin. Ha világos helyre teszed a tálat, a sötétzöld csíráknak magas lesz a C-vitamin-tartalmuk.
A legfinomabb apróságok
Búzacsíra: A magas vérnyomás legjobb ellenszere, tisztítja a májat, megszünteti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, baktériumölő, és serkenti az emésztést. Hosszú és rövid csírákkal is nagyon finom, és jól keverhető salátában más zöldekkel.
Lucernacsíra: Remekül szabályozza a szervezet koleszterinszintjét, és megakadályozza a vérzsír lerakodását az érfalakon. Csökkenti az ízületi gyulladásokat és a reumatikus fájdalmakat. B12-tartalma miatt nőknek kötelező, hisz ez a vitamin képes csökkenteni a vérszegénységet.
Retekcsíra: A téli beteges időszakban az egyik legjobb természetes antibiotikum, Megfázás és orrdugulás esetén oldja a nyáklerakódásokat. Remek méregtelenítő, de még a kisebb vese- és epeköveket is képes eltávolítani a szervezetből. Íze kissé csípős, ezért érdemes más csírákkal összekeverve enni.
Zsázsa: A rendszeres zsázsafogyasztással megelőzheted a szívinfarktust, de a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően késleltetheted az öregedést is. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, és segít a mellrák megelőzésében is. Nem utolsósorban afrodiziákum, növeli a férfierőt.
Tipp
A csírákat nemcsak salátákba, de levesekbe, krémekbe is teheted, sőt még ledarálva pástétomokat is készíthetsz belőlük.