kulcsár edina
Koffein és kényeztetés. Ez kell neked. Felejtsd el, milyen az idõ odakint. Legyen a kávéd a nap fénypontja. Ne hagyd, hogy bármi kedved szegje, készítsd el magad otthon. Olcsóbb, kényelmesebb, és ráadásul tuti olyan lesz, amilyet szeretnél.
Borzongató, undok idő van? A lakásból kilépni sincs kedved? Sebaj! Készítsd el a világ legfinomabb kávéját magadnak otthon!
Turbózd fel, ahogy még sosem. Tedd bele az összes kedvenc ízed.
Használd a legizgalmasabb téli fűszereket, amiktől élet lesz a kávédban. Tegyél bele például fahéjat, gyömbért, narancshéjat, vaníliát, szerecsendiót, szegfűszeget, vagy akár kardamont.
Hozz össze belőlük őrületes kombinációkat és a hatás is őrületes lesz. Gyakorlatilag akár együtt is beleteheted a csészébe, de természetesen ínyenckedhetsz, és próbálkozhatsz egyesével is. Az igazi nagy durranás, ha az egészet egy kis őrölt fekete borssal szórod meg a végén. Édesítésnek a barna cukor a legjobb választás a fűszerek mellé. Semmiképp ne használj mesterséges édesítőt. Ez most a kényeztetésről szól.
Ha épp a karácsonyi készülődés miatt vagy hulla, ne habozz és az alap fűszeredet cseréld le mézeskalács keverékre!
A karakteres cayenne bors, az ünnepi szerecsendió és a fahéj mellé kanalazz bele egy jó adag kakaóport. Persze a cukrozatlan "felnőtt" verziót. Hogy igazán varázslatos legyen az élmény, egy kis tejszínt, de akár tejszínhabot is nyomhatsz a tetejére. Ne spórolj vele! A kakaóban lévő enzimek felszívódásának kifejezetten jót tesz. És persze neked is!
Nincs is jobb a zimankó ellen, mint felfűteni magad belülről. A forró, nagyon erős kávédba szórj nagyon csípős pirospaprikát! Az elképesztő hatását fokozhatod kókusztejjel. A gyomrodnak jót tesz, és nem tompítja a hatást. Tehéntejjel nem szabad keverni a csípős paprikát, ezt jó ha szem előtt tartod! Méz viszont bátran mehet bele.
Ha tél és hideg, akkor sütőtök. Egészséges, finom és megunhatatlan. A legegyszerűbb, uncsi hosszú kávéból is csodát készíthetsz. Édes ízétől, a rostoktól olyan gazdag, telt italt kapsz, ami tényleg lenyűgöző. A megsült tököt pürésítsd, és ezt tedd a kávédba. Szórj bele egy kis pite fűszerkeveréket, kikapart vaníliát és édesítsd. Nagyon jól passzol hosszá a juharszirup és a méz is. A tetejét koronázd meg tejszínhabbal. A vaníliához és a sütőtökhöz a karamell az igazi. De ha igazi ínyenc vagy szerezz be sós karamellt.
A kávé egyik remek tulajdonsága, hogy felerősíti az érzékszerveidet. Szóval egy fárasztó késő délutánon, ha már nem kell autóba ülnöd, feltétlenül ki kell próbálnod ezt az oldalát is. Sokféle alkohollal lehet keverni, de talán az egyik legjobb, ha krémlikőrrel teszed. Elegáns, kellemes és ízig-vérig nőies ital. Egy erős presszókávéba keverj feleannyi tejszínes krémlikőrt és díszíts tejszínhabbal.