Létrehozva: 2015.12.21.

A karácsony nagy kedvence lesz a zserbópalacsinta

Az ország két kedvencét ötvözni egy süteményben? Zserbó és palacsinta! Nem is kell ennél többet mondanunk. Az idei ünnep nagy sztárja lesz!

Külön-külön is tarolhatnál velük, de így együtt te leszel a karácsonyi vacsora sztárja. Hagyományos zserbótöltelék - amitől ugye zserbó a zserbó - és jó vastagra sütött palacsinta. A tetején pedig a tradicionális csokimáz. Bámulatos!

Tedd bele szíved-lelked, na és persze az összes hozzávalót, és örvendeztesd meg a családod.

Hozzávalók a palacsintához: 

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 4 dl tej
  • 4 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 csipet só
  • 1 dl olaj

  • Hozzávalók a töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 25 dkg házi sárgabaracklekvár
  • 15 dkg porcukor
  • rum ízlés szerint
  • Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 20 g vaj

  • 100 g  jó minőségű étcsokoládé

    Az alkotás lépésről lépésre

    Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét csipetnyi cukorral verd kemény habbá.

    A többit, vagyis a lisztet, a tojássárgákat, a cukrot, a tejet és egy kevés olajat tedd egy tálba, és kezdd el összedolgozni.

    Közben a szódavizet lassan, folyamatos keverés mellett spricceld hozzá. Egy pici só és a felvert tojáshab is mehet bele, ha elérted a kívánt palacsintatészta-állagot.

    Tedd félre egy fél órára pihenni. Addig keverd össze a belevalót, vagyis a porcukrot és a darált diót.

    Ha eleget pihent a tészta, kezdheted kisütni a palacsintákat. A titok, hogy körülbelül dupla annyi mennyiséget önts a serpenyőbe, mintha normál lapokat sütnél és a serpenyő nagyon forró és jól kiolajozott legyen.

    Egy nagyobb tányérra csúsztasd ki a megsült palacsintát és még úgy, jó melegen kend meg alaposan a lekvárral és szórd meg bátran a diós porcukorral.

    Ismételd, míg a kedved és az alapanyagaid tartanak!

    Közben elkészítheted a csokimázat is, vagyis vízgőzön olvaszd össze a vajat a csokival. Ha úgy érzed, cukrozhatod, de elvileg nem igényli, hogy túl édes legyen, hisz a töltelék már eleve az.

    Akkor kend kanállal vagy spatulával a tortára, amikor már nem tűzforró!

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek