RETRO RÁDIÓ

A karácsony nagy kedvence lesz a zserbópalacsinta

A karácsony nagy kedvence lesz a zserbópalacsinta
Hegyi Emma
Szerző
Hegyi Emma
Létrehozva2015. 12. 21. 13:35

Az ország két kedvencét ötvözni egy süteményben? Zserbó és palacsinta! Nem is kell ennél többet mondanunk. Az idei ünnep nagy sztárja lesz!

Külön-külön is tarolhatnál velük, de így együtt te leszel a karácsonyi vacsora sztárja. Hagyományos zserbótöltelék - amitől ugye zserbó a zserbó - és jó vastagra sütött palacsinta. A tetején pedig a tradicionális csokimáz. Bámulatos!

Tedd bele szíved-lelked, na és persze az összes hozzávalót, és örvendeztesd meg a családod.

Hozzávalók a palacsintához: 

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 4 dl tej
  • 4 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 csipet só
  • 1 dl olaj

  • Hozzávalók a töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 25 dkg házi sárgabaracklekvár
  • 15 dkg porcukor
  • rum ízlés szerint
  • Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 20 g vaj

  • 100 g  jó minőségű étcsokoládé

    Az alkotás lépésről lépésre

    Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét csipetnyi cukorral verd kemény habbá.

    A többit, vagyis a lisztet, a tojássárgákat, a cukrot, a tejet és egy kevés olajat tedd egy tálba, és kezdd el összedolgozni.

    Közben a szódavizet lassan, folyamatos keverés mellett spricceld hozzá. Egy pici só és a felvert tojáshab is mehet bele, ha elérted a kívánt palacsintatészta-állagot.

    Tedd félre egy fél órára pihenni. Addig keverd össze a belevalót, vagyis a porcukrot és a darált diót.

    Ha eleget pihent a tészta, kezdheted kisütni a palacsintákat. A titok, hogy körülbelül dupla annyi mennyiséget önts a serpenyőbe, mintha normál lapokat sütnél és a serpenyő nagyon forró és jól kiolajozott legyen.

    Egy nagyobb tányérra csúsztasd ki a megsült palacsintát és még úgy, jó melegen kend meg alaposan a lekvárral és szórd meg bátran a diós porcukorral.

    Ismételd, míg a kedved és az alapanyagaid tartanak!

    Közben elkészítheted a csokimázat is, vagyis vízgőzön olvaszd össze a vajat a csokival. Ha úgy érzed, cukrozhatod, de elvileg nem igényli, hogy túl édes legyen, hisz a töltelék már eleve az.

    Akkor kend kanállal vagy spatulával a tortára, amikor már nem tűzforró!

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.