kulcsár edina
A méz biztonsággal 70 fokig hevíthetõ. Annál magasabb hõfokon a benne lévõ vegyületek bomlani kezdenek...
A méz nem csupán egészséges édesítőszer, hanem sok esetben természetes gyógyszer is! Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ami hő hatására átalakul és veszít értékéből. Ha a méz biztonsággal 70 fokig hevíthető joggal tesszük fel a kérdést:
Mi történik a mézzel a forró teában, vagy a mézeskalácsban?
Van olyan elmélet, amely szerint melegítés hatására a mézben lévő viasz "kiég" és az emberi szervezet számára mérgező toxikus anyagokká alakul.
Az igazság azonban az, hogy a mézben nincsenek olyan vegyületek, amelyek hő hatására ártalmas, mérgező anyaggá változnának. Vitamintartalmának nagy része viszont kárba vész hő hatására.
Mézeskalácsod valóban veszélyes lesz, ha túl sok hő éri, de nem a méztől, hanem az elszenesedett hozzávalók miatt!
Jó tanács: A mézeskalács hamar megsül, ne hagyd felügyelet nélkül!