tóth gabi
Sütés, fõzés vagy csomagolás? Az alufólia szinte minden nõ háztartási munkáját megkönnyíti. Megdöbbentõ, de amilyen hasznos segítség, olyan ártalmas. Lehet, hogy te is túl sok mindenre használod, amire nem szabadna.
Nemrég ünnepelte 100 éves születésnapját az alufólia. Az elmúlt évszázad során a legtöbb háziasszony kedvencévé vált, hiszen nemcsak praktikus, de rettentő sokoldalú is.
Sokan már élni sem tudnak nélküle, hiszen nincs finomabb egy igazi, fóliába csomagolt krumplinál vagy húsnál.
Azt azonban a legtöbben nem tudják, hogy ez a konyhai segédeszköz amennyire hasznos, annyira káros is. Főleg az egészségünkre.
Számos kutatás bizonyította, hogy az alufólia magas alumínium- tartalma akár Alzheimer-kórt is okozhat.
Sőt, a sütés során keletkező magas hő hatására, a felszabaduló gőz összetétele komoly légúti betegségeket is kialakíthat.
A gyanútlan háziasszony pedig szinte nap mint nap ezzel dolgozik. Hosszú távon az alumínium csökkenti a csontokban levő kalcium- koncentrációt, sőt akár memóriazavarokat is kiválthat.
Ettől még nem kell kidobnod az összes otthon fellelhető alufóliát, csak okosan használd. Egyes konyhai művelethez pedig eszedbe se jusson elővenni.
1. Soha ne használd grillezésre.
2. Felejtsd el, hogy tárolásra használod.
3. Még véletlenül se csomagolj bele zöldséget, citrusféléket és gyümölcsöket.
1. Szendvicsek csomagolására kiváló. Ilyen esetben ugyanis nem napokra borítod be az ételt az alufóliába.
2. Sütés közben a hús pirulásáig a tepsi lefedésére is alkalmas. Ez szintén nem hosszú távú használat, maximum fél órát vesz igénybe.
Ezeket betartva biztonságban lehetsz a konyhádban.