RETRO RÁDIÓ

Megromlott az étel vagy sem? Így állapíthatod meg!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 11. 08. 22:50

Évek óta ugyanazt a csomag fûszert használod? Lehet, hogy elkelne a kamrában egy nagyobb takarítás, mert még az elronthatatlannak tûnõ élelmiszerek is megromlanak egyszer. Megmutatjuk, hogyan állapítsd meg, hogy használhatsz-e néhány élelmiszert.

Fűszerek

Ha száraz, hűvös és sötét helyen sokáig tárolod őket, nem lesznek egészségtelenek, de mindenképp veszítenek az aromájukból. A legtöbb fűszert ma már besugárzással tartósítják, ami elpusztítja a káros baktériumokat, ám az aroma őrölt fűszerek esetében 3-4 év alatt, zöldfűszerek esetében pedig 1-3 év alatt elillan. Szagolj bele, és nézd meg: ha nem elég intenzív a színe vagy az illata, dobd ki.

A vörös fűszerek, mint a cayenne bors vagy a paprika tovább maradnak frissek a hűtőben.

Szódabikarbóna és sütőpor

Száraz, hűvös és sötét helyen a szódabikarbóna és a sütőpor évekig is friss maradhat. Ha viszont a hűtőben tárolod, cseréld le havonta a megmaradt készletet, mivel kellemetlen szagokat szívhat magába. Arra az egyre kell vigyáznod, hogy ne veszítsen a hatékonyságából, mivel így lapos maradhat a sütemény. Sütés előtt ezért szórj egy keveset ecetes vízbe. Ha pezseg, nincs semmi baja. A sütőport ecet nélkül, forró vízben teszteld: ha buborékokat képez, és pezsegni kezd, felhasználhatod.

Olaj

Az olajat szintén sötét és hűvös helyen kell tárolni az eredeti műanyag vagy üvegpalackban. Ha nem nyitod ki, körülbelül 2 évig őrzi meg a minőségét. Ha viszont kinyitottad, minél hamarabb használd el, mivel a hő, a fény és a levegő miatt hamar megavasodhat. Az avas olajat jellegzetes szagáról ismered fel, de az íze is árulkodó. Nemcsak az ételt rontja el, hanem egészségtelen is, úgyhogy jobb, ha kidobod.

Liszt

A liszt tartóssága sok mindentől függ, például attól, hogy fehér vagy teljes kiőrlésű lisztről van-e szó. A teljes kiőrlésű liszt nem tart olyan sokáig, mert a gabona benne levő természetes olajtartalma megavasodhat. Lehetőleg pár hónapon belül használd el, a fehér lisztet pedig legfeljebb egy-két évig tárold. Az alternatív liszteket, például a mandula-, csicseriborsó- vagy kókuszlisztet a legjobb a hűtőbe tenni, itt legfeljebb 6 hónapig, míg a fagyasztóban legfeljebb 1 évig állnak el. Ha kesernyés illatot vesz fel, kuka.

Vaníliakivonat

Alaposan lezárt üvegben akár 4 évig is eláll, csak akkor dobd ki, ha csökken az aromája. Az üveg alján levő üledék miatt ne aggódj, azok csak vaníliadarabkák, és egyszerű felrázással eltüntetheted őket.

Méz

Élelmiszer-biztonsági szempontból nincs miért aggódnod: a méz savas, alig van víztartalma, és természetes hidrogén-peroxidot tartalmaz, így szinte lehetetlen, hogy a baktériumok elszaporodjanak benne. Ám az tény, hogy megkeményedhet, és kristályosodhat, ezt azonban óvatos melegítéssel megszüntetheted. Idővel a méz megsötétedhet, és intenzívebb lehet az íze, de egyébként a többéves méz is teljesen rendben van.

Cukor

A mézhez hasonlóan a cukorban sem tudnak elszaporodni a baktériumok, így az nem romlik meg. Baj csak akkor van, ha nedvesség kerül bele, és összecsomósodik, megkeményedik. Tartsd lezárt tárolóban, és száraz helyen. A barna cukor kicsit más, mivel, bár ez is megőrzi biztonságosságát és ízét, akár téglakeményre is száradhat. Ám ha 30 másodpercre a mikróba teszed, visszanyeri korábbi textúráját.


 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.